Ollantaytambo

Městečko Ollantaytambo (s asi 3 500 obyvateli) leží na západním konci Posvátného údolí (Valle Sagrado) na soutoku řek Patacancha a Urubamba. Zatímco řeka Urubamba ohraničuje městečko z jihu, řeka Patacancha městečko rozděluje na východní… více

Městečko Ollantaytambo (s asi 3 500 obyvateli) leží na západním konci Posvátného údolí (Valle Sagrado) na soutoku řek Patacancha a Urubamba. Zatímco řeka Urubamba ohraničuje městečko z jihu, řeka Patacancha městečko rozděluje na východní část, která je současně centrální části Ollantaytama, a část západní (Araqhama), kde najdeme kostel Iglesia de Santiago Apostol i velké trhové náměstí Manyaraki. Na tuto část pak navazuje hlavní obřadní centrum na svazích kopce Cerro Bandolista.

Ollantaytambo je považováno za jediné dodnes obývané incké město. Tato část údolí však byla obývána ještě před příchodem Inků v polovině 15. století, kdy ji dobyl devátý Inka Pachacuti Yupanqui. Ollantaytambo se stalo jeho soukromým majetkem. Město pak přestavěl tak, aby odpovídalo standardům pro ubytování incké šlechty. V okolí města vystavěl různé stavby a terasy, které byly zavlažovány vodou z řeky Urubamby. Po Pachacutiho smrti přešel majetek pod správu jeho rodiny. V 1. polovině 16. století sloužilo Ollantaytambo jako hlavní město Inky Manca. Roku 1536 Manco na planině Mascabamba nedaleko Ollantaytamba Španěly porazil, nicméně v roce 1537 se dobrovolně Ollantaytambu vzdal a stáhnul se do Vilcabamby.

Fotografie je pořízena z prvních stupňů teras.

 

 

 

Počet zobrazení
83