Havajský deník 3.

Maui: jižní pobřeží, Pipiwai Trail, západ slunce na Red Hill, Sliding Sands Trail, Birding na Hosmer´s Grove Side

Pátek 11.3.2022

Ráno balíme věci a v 7:30 hodin vyrážíme na jihovýchod ostrova na Pipiwai Trail.

Plán cesty na pátek.

Před devátou se zastavujeme v Kula Lodge, kde bychom měli následující dva dny nocovat, a necháváme v restauraci za pultem kufry. Kolem třetí bychom měli přijet a ubytovat se. Restaurace totiž ve tři hodiny zavírá a není mi zcela jasné, jak bychom se dostali k našim kufrům. Tady nás poprvé "zradila" aplikace Mapy.cz. Ukázala nám dojezd k Pipiwai Trail asi za 60 minut. I když jsme moc nezastavovali na focení a na rychlostní limity vzhledem k minimálnímu provozu jsme moc nehleděli, rozdíl mezi očekáváním a realitou byl o hodinu a půl navíc.

Jižní svahy masivu Kaleakala
Divoké jihovýchodní pobřeží Maui.

Posledních 10 až 15 km se totiž nedalo jet víc než 20km/hod. Je nám jasné, že celý trail nestihneme, chceme-li být v Kula Lodge ve 3 hodiny. Nicméně jsme ve zdraví dojeli ke Kipahulu Visitor Center, který je vstupní branou do jižní části NP Haleakala. Za 30 USD /auto zde kupujeme třídenní lístek do národního parku Haleakala. Nejdříve se vydáváme ke koupacím jezírkům Seven Sacret Pools. Větší část okruhu kolem nich však byla v době naší návštěvy uzavřena. Pak se vydáváme na Pipiwai Trail. První část cesty vede poměrně hustou džunglí s ostrovy bambusového porostu. Vyhlídky do údolí s říčkou Palikea jsou v této části zarostlé hustou vegetací. Asi v půlce cesty (u prvního mostu přes údolí) se vracíme. Chceme si na zpáteční cestě udělat ještě nějakou fotozastávku, a tak není čas dojít až na konec treku.

Hale Háláwai - Dům setkávání na začátku Pipiwai Trail.
Naše konečná na Pipiwai Trail
Saint Joseph Church (1862) - jeden z kostelů na jihovýchodním pobřeží .
Ještě jednou jižní svahy sopky Haleakala

Kolem třetí se ubytováváme v Kula Lodge. Chatka je oproti prvnímu ubytování výrazně úspornější, jsme ale blíž národnímu parku. Na balkónku něco pojíme a chceme jít do hotelové zahrady, ale ta je už zavřena stejně jako restaurace.

Naše chatka v Kula Lodge

O půl páté jedeme znovu do národního parku. Tentokrát západní branou na západ slunce na nejvyšší bod Haleakali - Red Hill. Asi za hodinku jsme nahoře. Parkoviště už je skoro plné a také místa v závětří na Red Hill jsou skoro obsazená. Lidé jsou vybavení židličkami, dekami, svačinkou a teplým pitím. My máme teplé bundy, stativ a dva foťáky. Sluníčko zapadá v 18:40 hodin. Desítky mobilů a foťáků mají žně.

Pohled do kaldery u Visitor Center
Skoro západ slunce na Red Hill
To už je západ slunce na Red Hill
Slunce už zapadlo

Následný rozjezd z parku byl masový. Jízda v koloně až do Kula Lodge by nám tak nevadila, pokud by všichni řidiči věděli, jak ztlumit dálková světla.   

Sobota 12.3.2022

Celý dnešní den opět věnujeme národnímu parku Haleakala.

Dnešní cesta autem je krátká

Do sedmé hodiny ráno je vjezd povolen jen registrovaným, kteří přijeli fotit východ slunce. Pak do parku vjíždí kolona natěšenců, kteří přijeli brzo, aby stihli skoro východ slunce, ale nepodařilo se jim zaregistrovat. My jsme se rozhodli vyrazit až po druhé vlně a tak odjíždíme z Kula Lodge až po sedmé. Nejprve si zajedeme k Red Hill, kde jsme byli včera podvečer, a pak se vrátíme k návštěvnickému centru.

Fotka s mečolistem stříbrným (Argyroxiphium sandwicense) na parkovišti u Red Hill.

Zaparkujeme a vyrážíme na Sliding Sands Trail. Stezka vede na dno kaldery a zpět. Je dlouhá téměř osmnáct kilometrů s výškovým převýšením asi 800 m. V této nadmořské výšce (nejvyšší bod  2988 m n.m.) je to dost. I když nám na cestu svítí sluníčko, studený vítr nám na cestě dolů připomněl, že v batohu máme větrovky a teplé mikiny. Nakonec jsme ušlápli asi 8 km a zvládli výškový rozdíl téměř 500m. Cestu dolů s fotopřestávkami jdeme hodinu a patnáct minut, nahoru s oddechovými přestávkami (a bez mikiny) o 35 min déle.

Začátek Sliding Sands Trail
Fotka u naší obrátky na Sling Sands Trail

Více fotografií naleznete ve fotogalerii "NP Haleakala - Maui".

Na balkónový oběd a kafíčko se vracíme do Kula Lodge.

Tentokrát je zahrada u Kula Lodge otevřena

Pak vyměníme fotovýbavu a znovu jedeme do národního parku na Hosmer´s Grove, kde jsme byli už se skupinou ptáčkařů. Je tady úžasně, krásné pozdně odpolední sluníčko, vůně lesa, minimum lidí a poletující šatovníci. Opravdu krása. Více fotografií naleznete ve fotogalerii "Havajští ptáci".

Šatovník šarlatový - ´I´iwi (Drepanis coccinea)
Šatovník amakihi - Hawaiʻi ʻamakihi (Chlorodrepanis virens)
Šatovník karmínový - ´Apapane (Himatione sanguinea)

Do hotelu se vracíme až po páté. Něco smlsnem a pak se balíme. V neděli přelétáme na Big island.

 

Co se nám líbilo a co míň - hodnocení jsou samozřejmě velmi subjektivní.

Vynikající, nemůžete vynechat:

- Sliding Sands Trail (výšlap měsíční krajinou mezi krátery)

- Ptáčkaření nebo jen procházka v Hosmer´s Grove (i když nejste pravověrní ptáčkaři, červení nektarožrouti vás dostanou)

- Západ/východ slunce na Red Hill (trochu povinnost návštěvníka Maui)

Velmi dobré:

- Ubytování Kula Lodge (výhodná vzdálenost k NP Haleakala)

Nemůžeme posoudit:

Pipiwai trail (Myslím si, že zážitky z první poloviny cesty a k tomu zavřená jezírka nebyla důvodem dlouhé cesty. Horní část to však mohla vykompenzovat). 

Vloženo
29. 04. 2022 , kategorie: o cestování
Počet zobrazení:
666
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli