Bhután 2017 - itinerář

Při plánování naší cesty jsme se snažili skloubit co nejpestřejší bhůtánskou mozajku: lehčí treky krajinou východních Himalají, návštěvy budhistických kláštěrů a dzongů, nasát atmosféru tshechu - budhistických kulturních slavnosti a v neposlední řadě pro nás neodmyslitelné ptáčkaření.

Organizace cesty:

Logistiku naší cesty nám podle našich představ zajistila česká cestovka Campana Tour. V Bhůtánu se o nás starali průvodce a řidič z CK Sacret Himalaya Travel   

Termín cesty: 4.4.2017 - 28.4.2017

Přehledová mapka naší cesty

Itinerář:

1. den - Odlet z Vídně přes Dubai do New Delhi 

2.den -  Přílet do do New Delhi (Indie)

3.den – Dopoledne přelet do Para (Bhůtán), odpoledne návštěva kláštera Kyichu (Lhakhang-budhistický kláštěr v Himalajích) a vyhořelé pevnosti Drugyal (Dzong=pevnost) a podvečer birding.

1.Zajímavé lokality navštívené u města Paro

4.den - Časně ráno přesun do průsmyku Chele (La=průsmyk): krajiny a birding. Po snídani až do pozdního odpoledne návštěva slavnosti Paro-tshechu v pevnosti Rinpung (Dzong=pevnost)

 5.den - Taksangtrail (celodenní tůra) ke klášteru Taksang (Tygří hnízdo). Podvečer po návratu prohlídka centra města Paro.

2. Navštívená místa v Thimpu a okolí

6.den - Ráno krátká návštěva dalšího dne slavnosti Paro-tschechu, tentokrát v otevřeném amfiteátru. Přejezd do Thimpu, návštěva pevnosti Tsahi Chho Dzong (současné sídlo správy Bhůtánu), památníku Memorial Chorten a katafalku s "nejvyšší" Budhovou sochou nad městem. Po obědě návštěva místní rezervace takinů a textilní manufaktury v Changzamtok.

7.den - Cesta do Punakhy přes průsmyk Dochu (La), na vrcholu průsmyku zastávka u  Druk Wangyal Khang Zhang Chortens (malého pahorku se 108 stupami), návštěva Královské botanické zahrady Lhamperi, krátký trek ke klášteru Chimi Lhakhang.

8.den - Časně ráno a dopoledne birding v okolí Punhaky a v Jigme Dorji NP. Odpoledne návštěva pevnosti Punakha (Dzong=pevnost)

3. Cesta z Thimpu do údolí Phubjikha

9.den - Přejezd přes průsmyk Lawa (La=průsmyk) do údolí Phubjikha, cestou zastávka u pastevců yaků a v klášteře Gantey (Gonpa=klášter). Odpoledne trek údolím a birding.

10.den - Celodenní přesun přes průsmyk Pele (La), město Trongsa do městečka Zhemgang. Cestou birding a panoramata krajiny.

11.den - Birding v okolí městečka Zhemgang

12. den - Birding v okolí městečka Zhemgang

13. den - Ráno birding v okolí, pak přesun do města Trongsa: procházka na strážní věž a návštěva městského muzea

4. Cesta centrálním Bhůtánem

14.den - Ráno birding u hotelu, pak procházka městem. Následně přejezd přes průsmyk Yotung (La) do města Jakar (oblast Bumthang). Cestou zastávka ve vesnici Zungney (Yathra - pestrobarevné výrobky z vlny) a dále krátký trek k Chödrak Monastery spojený s birdingem.

15. den - Ráno birding u řeky v okolí města Jakar (oblast Bumthang). Pak návštěva klášterního komplexu Kurjey (Lhakhang). Návštěva místní komunity. Odpoledne návštěva kláštera Thamshing (Lhakhang).

16.den - Přejezd z města Jakar (oblast Bumthang) přes průsmyk Trumshing a průsmyk Sheytang k průsmyku Yongkha. Cestou birding.

17.den - Celodenní birding podél cesty Yongkha - Limithang (1500 - 700m n.m.)   

5. Cesta po východním Bhůtánu.

18. den - Celodenní birding podél cesty Yongkha - Limithang (1500 - 700m n.m.)   

19. den - Přejezd do městaTrashingang přes průsmyk Kori a město Mongar (neplánovaná návštěva nemocnice a tržnice). Cestou birding.

20. den - Celodenní výlet na sever ke stupě Kora (Chorten Kora)-původně zde měla měla být slavnost tchechu, ale proběhla neplánovaně o pár dní dříve-, cestou birding a návštěva kláštěra Gom Kora.   

21. den - Celodenní přejezd z Trashingang přes opravovanou silnici do hraničního městečka Samdrup-Jongkhar 

22. den - Birding u hotelu a jeho okolí, procházka městem Samdrup-Jongkhar                                                                                                         

23. den - Ráno přejezd do Guwahati  

24. den - Přelet z Guwahati do New Delhi  a Dubaje

25. den - Přílet do Vídně. 

 Ubytování a stravování:

New Delhi: Hotel Holiday Inn New Delhi Airport (www.holidayinn.com)

Paro: Hotel Tashi Namgay (www.tashinamgayresort.com)

Thimpu: Hotel Galingkha (www.hotelgalingkha.com)                                                                                                                     Punakha: Meri Puensum Resort (www.meripuensum.bt/punakha/ ) původně měl být Khuru Resort (www.hotel.bt/hotels-in-punakha/khuru-resort/)

Phobjikha: Hotel Wanchuk (www.wangchukhotel.com/wangchuk-lodge-at-phobjikha)

Zemgang: Hotel Twang (www.hotel.bt/hotels-in-zhemgang/twang-hotel/)

Trongsa: Tashi Ninjey Hotel 

původně měl být Hotel Yanghill (www.yanghill.bt)

Jakar: Hotel Yugharling (www.yugharling.com) 

Yongka La: 1 x soukromí (homestay), 2 x Trogon villa

Trashinggang: Hotel Druk Dejong (www.hotel.bt/hotels-in-trashingang/druk-deothjung-resort-d2/)z

Samdrup Jongkhar: Hotel Tashi Gasthel (www.hotel.bt/hotels-in-samdrup-jongkhar /tashi-gasel-lodge

Guwahati: Hotel Ginger (www.gingerhotels.com/ginger-guwahati)

Ubytování v soukromí u průsmyku Yongka - La

V Paru v hotelu Tashi Namgay je velice hezké ubytování v bungalovech v tradičním stylu, ubytování prakticky na všech ostatních místech je spíš "jednoduché" kategorie **. Kvůli ubytování jsme do Bhútánu ale nejeli. V malých hotýlcích a soukromí míru pohodlí většinou kompenzovala ochota a vstřícnost zdejších lidí. Třikrát nám bylo změněno objednané ubytování do nižší kategorie. V deštivém Morongu se nám podařilo změnit ubytování ve stanech na hostel. 

 

Bhútánská kuchyně byla dost podobná indické kuchyni, jen trochu jednodušší. Hlavnímu jídlo prakticky vždy vévodilo kuřecí maso s menším či větším počtem příloh mezi kterými nechyběla rýže, fazolky, někdy i těstoviny, chřest, mrkev, ananas,...


 

Na rodiném obědě v Bumthangu

Průvodci.

Po celou dobu nás provázel jako průvodce Tshendu Rabgay a Sonam Tsheting byl řidič Toyoty. Po celou dobu jsme hlavně u Tshenda  cítili zdvořilý odstup od nás. Nevím zda hlavním důvodem byla naše pozice zákazníků nebo starších osob obecně. Jeho hluboké znalosti historie Bhůtánu a jeho náboženství byly umocněny jeho náboženskou vírou. Přiznám se, že často dost složitý výklad hlavně náboženských reálii nám unikal.

Tshenda byl velice dobrý ptáčkař a pro skutečný bird-watching by byl jedinečný. My jsme u něho občas tiše postrádali cit pro možnosti fotografie.

Řidič Sonam byl výborný a provezl nás bez zaváhání prakticky napříč celým Bhůtánem. Často po hrůzostrašných silnicích, na které se občas sypalo z jedné strany z hůry kamení a na druhé straně jsme nedohlédli na dna strmých srázů.

Řízení auta zde nebyla žádná legrace. Občas mlhy....

Co nás nadchlo: Samotný přelet z nad Himalájemi s Mount Everestem a ostatními velikány, trek k Tygřímu hnízdu a slavnost Paro Tshechu. Velkým zážitkem bylo i setkávání s místními lidmi, jejichž životní postoje se podle nás velice lišili od evropského konzumu. 

..občas sesuv kamení...

Co bychom příště udělali jinak: V prvé řadě nevíme, zda bychom ještě sebrali odvahu a vydali se po šílených cestách napříč Bhůtánem byť s výborným řidičem. Pokud ano pak bychom asi vypustili východní Bhútán a místo toho zkusili dvou nebo třídenní pěší trek.

..a skoro permanentní opravy silnic .
Vloženo
16. 10. 2020 , kategorie: itineráře našich cest
Počet zobrazení:
943
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli