Tři obři od Brahmaputry

Podél levého břehu středního toku řeky Brahmaputry se nachází jeden z nejúžasnějších národních parků Indie - Kaziranga.

Počátky ochrany přírody v oblasti dnešního národního parku se datují již od roku 1904. V roce 1965 zde byl vyhlášen národní park a v roce 1985 bylo 430 kilometrů čtverečních tohoto národního parku zařazeno mezi památky světového dědictví UNESCO.

Sloní stádo jsme viděli jen jednou ve východní části parku

Přes poměrně komplikovanou a vzhledem k místním konfliktům snad i nebezpečnou cestu do národního parku nám Kaziranga nabídla skvělý zážitek. Předně byla úplně jiná než všechny předchozí národní parky. Pánev řeky Brahmatutry zde vytvořila obrovskou travnatou rovinu s množstvím menších lesních porostů, jezer a mokřadů. Podle oficiálních údajů zde žije 35 druhů savců a 480 ptačích druhů. Z tohoto celkového množství je 15 druhů savců a 50 druhů ptáků uvedeno v červené knize ohrožených zvířat.

Slonice při ranní hygieně

Mezi chráněné druhy žijící v tomto národním parku patří i tři největší savci žijící v oblasti tropické Asie. Slon indický (Elephas maximus), nosorožec indický (Rhinocerus unicornis) a buvol indický zvaný arni (Bubulus arnee).

Arni je příbuzný domácích vodních buvolů

V celosvětovém měřítku je především jedinečná zdejší populace nosorožce indického. Přibližně 1850 nosorožců, kteří tu žijí, totiž představuje celých 70% světové populace tohoto druhu. Od roku 1900, kdy populace nosorožců indických představovala pouhých 100 jedinců, se jejich stav začal postupně zvyšovat. Nosorožec indický je druhým největším nosorožcem na světě. Dosahuje délky až 3,5 m a hmotnosti kolem 2,2 tun.

Safari na slonech je pro pozorování nosorožců ideální

Od svých afrických příbuzných se liší především pláty připomínající tlustou kůží a jediným rohem, který je navíc mnohem menší než u nosorožce tuponosého i dvourohého. Domovem i potravou mu jsou obrovské plochy "sloní trávy", která běžně dorůstá výšky 4 metrů, v období dešťů to však může být i dvojnásobek. Myslím, že nosorožce může v Kaziranze vidět skutečně každý návštěvník. Na podvečerním safari v džípu jsme u jednoho slepého ramene Brahmaputry napočítali patnáct jedinců.

Šíleně smutný nosorožec

Kdo si chce kontakt s nosorožcem pojistit, tomu doporučuji využít sloní safari, při kterém budete mít určitě možnost fotografovat tato zvířata i zblízka, většinou při pastvě. Začátkem března, kdy jsme park navštívíli, probíhají námluvy a páření nosorožců. Bohužel jsme tyto důvěrnosti neviděli. Nosorožčích samců poraněných při bojích o samice jsme však viděli dost.

Indie, 2/2010

Vloženo
23. 06. 2010 , kategorie: fauna a flóra
Počet zobrazení:
3190
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli