Systém teras na Machu Picchu

Terasy a zavlažovací systémy na Machu Picchu jsou dokladem technických a agronomických znalostí incké civilizace. Stavby teras na svazích hor umožňovaly získávat zemědělskou půdu v nestandardních geografických a povětrnostních podmínkách (časté… více

Terasy a zavlažovací systémy na Machu Picchu jsou dokladem technických a agronomických znalostí incké civilizace. Stavby teras na svazích hor umožňovaly získávat zemědělskou půdu v nestandardních geografických a povětrnostních podmínkách (časté deště, vysoká vzdušná vlhkost, strmé svahy). Zabraňovaly erozi půdy a chránily sídla před sesuvy půdy. Rozšiřovaly výměru zemědělské půdy a současně umožňovaly využívat dešťovou vodu jako zdroj zavlažování plodin přímo z kanálů spojujících jednotlivé terasy. Oba tyto účely samozřejmě zvyšovaly výnosy zemědělských plodin. Konečně třetím a rovněž velmi důležitým účelem teras bylo zkrášlování okolí ceremoniálních a administrativních center, kolem kterých byly terasy budovány.

Odtokový drenážní systém, který je na obrázku, odváděl přebytečnou vodu z teras a v případě dešťové absence umožňoval jejich závlahu z vodních zdrojů, které byly nad městem.

 


 

Počet zobrazení
78