Klipka trubkotlamá (Forcipiger longirostris)

Klipky jsou většinou první rybičky, které vás na korálovém útesu při šnorchlování upoutají svým zářivým zbarvením a zajímavým tvarem. Klipka trubkotlamá patřila u ostrova Dhonakulhi mezi běžné druhy. Většinou byla vidět v páru ale i ve… více

Klipky jsou většinou první rybičky, které vás na korálovém útesu při šnorchlování upoutají svým zářivým zbarvením a zajímavým tvarem. Klipka trubkotlamá patřila u ostrova Dhonakulhi mezi běžné druhy. Většinou byla vidět v páru ale i ve vícečlených skupinkách. Byla jediným zástupcem rodu Forcipiger, který jsme zde viděli.

Obecná charakteristika klipek:

Klipky je společný název pro téměř 130 druhů korálových ryb z čeledi klipkovitých Chaetodontidae. Jejich typickým znakem je oválné laterálně zploštělé tělo velikosti asi 30 cm. Tvar těla umožňuje klipkám vynikající manévrovatelnost mezi korály. Většina druhů velmi jasně zbarvená s často složitými barevnými vzory. Mezi nejčastější barvy patří odstíny žluté, oranžové, černé a bílé. Oko je téměř bez výjimky zakryto tmavě zbarveným svislým očním pruhem nebo temnou oblastí na hlavě. Mnoho druhů má tmavou skvrnu „falešné oko“ na zadní části těla.

Počet zobrazení
149