Levhart skvrnitý (Panthera pardus)

Náš třetí příběh začal hned časně ráno, kdy jsme téměř hodinu stopovali bezúspěšně levhartí samici. Pochopil jsem, že stopař vlastně hledal stopy na písčitém povrchu cesty, která rozdělovala celý areál do sektorů. Pokud stopy vedly dovnitř… více

Náš třetí příběh začal hned časně ráno, kdy jsme téměř hodinu stopovali bezúspěšně levhartí samici. Pochopil jsem, že stopař vlastně hledal stopy na písčitém povrchu cesty, která rozdělovala celý areál do sektorů. Pokud stopy vedly dovnitř sektoru, leopard byl zde a bylo dílem štěstí, náhody, ale také zkušenosti a umu průvodce, abychom levharta uviděli. Pokud stopy vedly zase ven ze sektoru, bylo nutné celou proceduru opakovat u dalšího sektoru. Tady jsme ale neměli štěstí. Průvodce nám vysvětlil, že stopování samice je obtížnější, neboť ta se promenáduje cesta necesta.

Asi za další hodinu jsme narazili na levhartího samce (podle chůze staršího jedince), který jen potvrdil průvodcova slova a téměř půlhodiny se nechal sledovat na pískem pokrytých cestách.

Počet zobrazení
931