Masajský mladík

Cestou z Ngorongoro ke Kilimanjaru míjíme několik skupinek černě oděných mladíků s obličejem vyzdobeným bílou barvou. Při poslední návštěvé Tanzánie se nám nepodařilo nafotit tyto hochy, a tak zastavujeme u jedné čtyřčlenné skupinky. Nejprve… více

Cestou z Ngorongoro ke Kilimanjaru míjíme několik skupinek černě oděných mladíků s obličejem vyzdobeným bílou barvou. Při poslední návštěvé Tanzánie se nám nepodařilo nafotit tyto hochy, a tak zastavujeme u jedné čtyřčlenné skupinky. Nejprve musíme dohodnout cenu za fotografii a pak se mladíci nechávají fotit.

Z předchozí cesty jsem si pamatoval, že takto se zdobili hoši na konci puberty, kteří se připravovali na iniciační obřad obřízky, který by je měl přivést mezi muže. Toto přípravné období trvá podle tradice 4 měsíce a mladíci se v této době pohybují mimo vesnici avšak na území svého kmene. Skutečnost, že jsme potkávali až příliš skupin těchto hochů podél frekventované silnice, mi připadala dost zvláštní a měl jsem dojem, že se z této tradice stala turistická atrakce a pro hochy možnost relativně jednoduchého přívýdělku. Ale kdo ví ..??  

Počet zobrazení
1362
Klíčová slova