Havajský deník 5.

Kauai: Hanakapi'ai Falls Trail, vyhlídkový let nad ostrovem, plavba k Na Pali Coast

Čtvrtek 17.3.2022

První den na Kauai máme budíček v 5:45 a asi v 6:30 vyjíždíme na náš nejdelší havajský trek Hanakapi'ai Falls Trail do velice fotogenické oblasti Na Pali Coast.

Cesta k Na Pali Coast

Dřív, než se dám do popisu naší cesty, musím se zmínit o fenoménu "rezervace vstupu do vybraných přírodních lokality předem". Nutnost rezervace vyhlídkového letu nebo návštěvy kulturní akce bereme jako samozřejmost, ale představa, že bych si musel dopředu rezervovat místo na Brněnské přehradě nebo výšlap na Lysou horu, byla pro nás až do návštěvy havajských ostrovů dost absurdní. Teď už není.

Právě výšlap k Hanakapi´ai Falls v oblasti Na Pali Coast patřil mezi tyto lokality. Zde máte sice svobodnou volbu a) prodloužit si 15-ti kilometrový trek asi o 20-ti kilometrový pochod po silnici (a to úplně bez poplatku nebo b) rezervovat si parkování pro vaše auto na menším parkovišti na začátku treku nebo c) rezervovat parkování 10 km od začátku treku a převoz shuttle-busem. Obě rezervace na https://gohaena.com/. Rezervace začíná 30 dnů před plánovanou návštěvou a trvá do vyprodání. My jsme si objednali ekologickou variantu - shuttlebus a zaplatili 35 USD na osobu.

Potvrzení o registraci a voucher na shuttle-bus.

S potřebou rezervace předem jsme se setkali na řadě dalších míst a téměř každá měla jiná pravidla. Některé jsme stihli, jiné ne. 

Na nutnost rezervace na focení východu slunce v národním parku Haleakala jsme přišli pozdě. Sem se musíte registrovat přesně 60 dnů před plánovaným datem návštěvy. Pak máte ještě teoretickou možnost 2 dny před návštěvou zkusit, zda nějaký termín nezbyl. Nezbyl.

Rezervaci do krásného parku Wai´anapanapa State Park na Maui nám zajistila cestovka USA NA MÍRU. Rezervace je možná 90 dní dopředu a pak do vyprodání na:

https://dlnr.hawaii.gov/dsp/parks/maui/waianapanapa-state-park/. Zaplatíte 10 USD za auto.

Nejvíc nás dorazila nutnost rezervace na krásnou šnorchlovací pláž Hanauma Bay na ostrově Oahu. Podle referencí to je nejklidnější pláž se spoustou korálů a korálových rybek. Pláž je otevřená jen od středy do neděle. Rezervace je možná 2 dny dopředu na https://pros9.hnl.info/hanauma-bay. Nejprve jsem si myslel, že dva dny dopředu znamená od půlnoci místního času. Čekal jsem do půlnoci, ale marně. Nebylo to tak. Rezervace začínala až v 7:00 hodin ráno. Už čtvrt hodiny před sedmou jsem měl prst připravený. Pak to začalo. Než jsem stačil vyplnit požadované údaje, byl termín obsazený. Zkusil jsem další, dopadl jsem podobně. Pokud by se vám podařila registrace, zaplatíte za vstup na pláž 25 USD/osobu. Pokud ne, můžete využít některou agenturu, zaplatíte ale několikanásobek ceny. Asi v tom bude záhada rezervace.

O dalších požadavcích na rezervace pro individuální cestovatele nevíme, ale v každém případě doporučujeme situaci pro konkrétní lokalitu ověřit stejně jako možné aktuální uzavírky.

K Shuttle-busu přijíždíme o půl osmé. Jdeme se zaregistrovat a ještě před osmou vyrážíme autobusem k začátku treku. Cestu nám zpříjemňuje havajská hudba prokládaná lekcemi havajštiny, která si vystačí jen s 12 hláskami. Autobus nás vysadí u parkoviště pro privátní auta a místní průvodce nám znovu vysvětlí všechna pravidla a zákazy.

Očista botů před začátkem treku je prevencí proti zavlečení invazivních rostlin

Začátek (asi půl kilometru) cesty vede po rovině vysokým lesem kousek od pobřeží.

Začátek treku vypadal jak procházka městským parkem.

U malé pláže se strážním domkem se cesta stáčí doleva a začíná stoupání. Jdeme příjemným stínem, samotná cesta je dost divoká (kameny, kořeny). První výhledy na krásné pobřeží začínají už po půl kilometru stoupání.

Počasí k nám na Kauai bylo víc než laskavé.

První část cesty k Hanakapi´ai Beach je dlouhá dvě míle (3,4 km). Nejprve stoupáme asi do výšky 200 m nad mořem a potom zase scházíme k překrásné pláži na úroveň moře. Tady spekulujeme, kde je optimální brod přes říčku Hanakapi´ai. Nakonec se přes balvany na pravém břehu dostaneme až na pláž, kde si dáme jako většina návštěvníků asi půl hodinový relax. Cesta sem nám trvala hodinu a půl. Po relaxu volíme přechod říčky až u jejího samotného ústí, když nám to vlny dovolí.

Hanakapi´ai Beach
Přechod přes říčku.

Kousek dál se cesta rozdvojuje, pravá stezka vede dál podél pobřeží, ta nalevo vede další dvě míle k vodopádu. Náš cíl je ve výšce 240 m nad mořem. Cesta k vodopádu je ještě divočejší a čekají nás ještě tři brody. Ty však nebyly tak náročné jako ten u pláže.

Jeden z lehčích brodů na cestě k vodopádu.

Za posledním brodem si dáme oběd. Teď už nás čeká jen asi 40 výškových metrů, dost stoupání a pak slastný pocit dosažení cíle. Jsme u vodopádu, u jezírka.

Vodopá Hanakapi´ai - konečně cíl.
Relaxujícím u vodopádu jsme výrazně kazili věkový průměr.

I tady si oddechneme a vracíme se zpět. Cesta dolů není tak fyzicky náročná, ale má jiné záludnosti a taky jsme už trochu unaveni. Po krátké zastávce u pláže se vydáváme na poslední stoupání. Cesta je však odpoledne téměř bez stínu, a tak se dost zapotíme. I malá stinná místa využíváme k oddechu a k doplnění tekutin.

Poslední míle vede už stínem a navíc dolů. Měli jsme s sebou 4,5 litru vody. Když přijdeme k cílové rovince u pláže, jsme rádi, že si u toalet u pítka můžeme nějakou vodu dočepovat. K autobusu se dostáváme před 16:00 hodinou. Kupodivu je celkem volný, a tak čekáme na další příchozí, aby se zaplnil a mohl odjet. Cestu zpět nám opět zpříjemňuje stejný kulturní program a klimatizace. Největší úleva je, když si u auta můžeme přezout trekové boty.

Po návratu do hotelu bereme sprchu a každý jedno pivko. Potom se jdeme na chvíli naložit do vířivky u bazénu a po večeři si dáme ještě jedno zasloužené pivko.       

Cesta zpět.

Pátek 18.3.2022

Vstáváme o půl šesté, i když je dnes odpočinkový den. Na 8:00 hodinu máme totiž zamluvený vyhlídkový let nad ostrovem.

Přibližný plánek vyhlídkového letu a plavby.

Vyhlídkové lety zde nabízí více jak pět společností. My jsme si vybrali společnost Mauna Loa Helicopter Tours, která nabízí lety bez dveří.  Kdo se jednou snažil ze svých fotek vyretušovat odlesky z oken helikoptéry, ví, jaká je to výhoda. Nejdříve ale musíme zajet do kanceláře společnosti na registraci a teprve potom na letiště Lihue. Kancelář našla naše navigace snadno, ale místo odletu hledá marně. Heliporty všech společností  jsou seřazeny vedle sebe naproti mezinárodnímu letišti přes silnice Ahukini Rd, přesto tu naši malou nemůžeme najít. Po několika obrátkách tam a zpět místo odletu najdeme. Náš pilot se jmenuje Emile a celkem srozumitelnou angličtinou nám dává instrukce kam si odložit osobní věci, jak si zapnout pás a na kterou stranu je výhodnější padat v případě poruchy helikoptéry. Až doma jsme se dočetli, že od roku 1975 do roku 2010 bylo zaznamenáno 1230 případů nehod těchto vrtulníků, z toho bylo 182 smrtelných.

Robinson R22

Kolem osmé vzlétáme. Ranní mraky se skoro úplně rozestoupily a my postupně oblétáme všechna nejzajímavější místa ostrova: Olokele canyon, Waimea Canyon, Na Pali Coast, Hanalei Bay a nejdeštivější místo Havaje Mount Waialeale.

Hanalei Bay.
Olokele Canyon
Zelené vnitrozemí.
Waimea Canyon
Na Pali Coast.

Hodina vzdušné plavby utekla rychle a my se vracíme zpět do hotelu. Využíváme volný čas a jdeme vyzkoušet zdejší pláž. Podobně jako na Makena Bay ani zde to není na šnorchlování, ale "jen" na příjemné pohoupání ve vlnách.

Pláž u hotelu
Vodní radovánky

Obejdeme pláž a po obědě asi v jednu vyrážíme za naší další zamluvenou aktivitou, plavbou na západ slunce u Na Pali Coast. Naše loď vyplouvá z přístavu Eleele na jihu ostrova. Cesta sem trvá z hotelu něco přes půl hodiny. Opět registrace a čekání až se všichni zaregistrují. Potom se všichni účastníci plavby s kapitánem v čele odeberou v zástupu k naší lodi. Tam si sundáme boty a můžeme se nalodit. Na doporučení posádky se usadíme se uvnitř poblíž baru a brzy po vyplutí vidíme, že jsme udělali dobře. Kapitán nabral rychlost a kdo zůstal vně kryté kabiny byl solidně promáčen. Cesta až k Na Pali Coast je prokládána drobným občerstvením a občasnými výkřiky spolucestujících, když se objeví velryba. U Na Pali Coast se loď otočí a výrazně zpomalí, takže se dá fotit.

Na Pali Coast.
Na Pali Coast
Na Pali Coast.
A ještě na Pali Coast

Pobřeží je za pozdně odpoledního slunce opravdu kouzelné. U pobřeží ještě absolvujeme večeři a pak se zrychleně přesouváme zpět k mateřskému přístavu. Tady si chvíli počkáme na západ slunce a pak už náš výlet končí. Přistáváme kolem sedmé hodiny a do hotelu dorazíme v osm.

Skoro západ slunce u přístavu Eleele.

Hotelové parkoviště je narvané a tak vůbec poprvé využíváme službu komorníka (Valet). My mu necháváme klíčky a on nám potvrzenku, že auto převzal, pak auto zaparkuje. Tak nějak podobně, jak jsme to doposud vídali jen ve filmech, kde ale potvrzenky nedávali, takže nevím, jak se v těch autech komorník vyznal. Dnes už nejdeme ani do bazénu, ani do vířivky, ale do postele

Co se nám líbilo a co míň - hodnocení jsou samozřejmě velmi subjektivní.

Vynikající:

- Hanakapi´ai Falls (pokud se necítíte na 15 km, zkuste alespoň půlku k Hanakapi´ai Beach)

- Vyhlídkový let nad ostrovem (výhledy jsou úchvatné i když nefotíte)

- Plavba k Na Pali Coast (i plavba měla své kouzlo, ale pokud bych si musel vybrat jenom dvě aktivity, pak bych plavbu vynechal)

Velmi dobré:

- Ubytování v Kauai Shores Hotel (bylo o poznání jednodušší než na Maui a Big Island, ale při našich aktivitách jsme na pokoji stejně moc nepobyli, pláž, bazén a vířivka byly adekvátní času, který jsme jim mohli věnovat).    

 

 

 

Vloženo
01. 05. 2022 , kategorie: o cestování
Počet zobrazení:
909
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli