Havajský deník 1.

Cesta na ostrov Maui. Stejně jako na každé předchozí cestě píše Alena poctivě cestovní deník. Tentokrát jsme se rozhodli, že se o jeho obsah podělíme na našich webových stránkách. První část deníku je věnována cestě z Brna na Ostrov Maui a je doplněna o rekapitulaci dokladů, které jsme na cestu v době covidové potřebovali.

Pátek 4.3.2022

Negativní výsledky PCR testů nám došly asi o půl jedenácté. Určitě bychom se nějak vyrovnali i se špatnými výsledky, ale nemohu popřít, že to byla velká úleva. Týdny příprav se tedy mohly začít naplňovat. Odešleme elektronicky nezbytná prohlášení, která čekala právě na výsledky testů, a znovu děláme inventuru všech dokladů, prohlášení a povolení potřebných k cestě na Havajské ostrovy v březnu 2022.

Dále uvádíme jejich přehled:

1.V první řadě je to samozřejmě pas, platný ještě alespoň 6 měsíců po plánovaném ukončení cesty. Potřebujete jej při každém přeletu na letišti a při check-in v hotelu.

2. Stejně důležité jako pas jsou i platební karty. V půjčovnách aut striktně vyžadovali kreditní kartu na jméno hlavního řidiče. V hotelích, na benzínových pumpách, atd. nerozlišovali mezi debetní a kreditní platební kartou. Na řadě míst však vůbec nepřijímali hotovost a platební karta byla jedinou možností platby.

3. Vstupní povolení ESTA. Tentokrát jsme jej nemuseli nikde předkládat. Možná, že je už měli spárované při kontrole našich pasů.

4. Potvrzení o dokončeném očkování na COVID 19 chtěli vidět při cestě na HO na všech letištích, v některých hotelech a někdy i při vstupu do rezervace nebo na nějakou aktivitu. My jsme měli z Tečky vytištěné naše potvrzení v AJ, a to všude stačilo.

5. Potvrzení o negativním PCR testu ne starším jak 24 hodin před odletem. To bylo až do odletu hlavním stresovým faktorem. Chtěli ho při cestě na Havajské ostrovy předložit na všech letištích. Potom už nikde.

6. Řidičský průkaz chtěli vidět v půjčovnách aut. Stačil český, mezinárodní nikdo nepožadoval.

7. Před odletem, ne dříve jak 24 hodin jsme museli vyplnit a odeslat on-line deklarační formulář: "Safe Travels - Hawaii". Skoro obratem nám přišel potvrzovací QR kód, který jsme si raději vytiskli. Chtěli ho vidět jenom na pražském letišti.

Potvrzení, že formulář: "Safe Travels - Hawaii" byl přijat.

8. Dalším formulářem, který jsme vyplnili a vytiskli bylo prohlášení: Combined Passenger Disclosure and Attestation to the United States of America. Třístránkové ale jednoduché prohlášení, které jsme však nikde nepotřebovali.

9. Celní prohlášení "Custom declaration" jsme si předem připravili, ale letos ho nikdo nevyžadoval. Asi bylo dost jiných.

Návod jak vyplnit "Custom declaration".

10. Havajský deklarační formulář (první část prohlášení o dovozu zemědělských plodin, druhá část - popis pobytu na Havaji) jsme si také připravili předem. V Los Angeles na letišti ho s námi vyplnili ochotné pracovnice American Airlines. Dostali jsme papírové náramky a tím jsme se vyhnuli jedné kontrole na letišti v Honolulu.

Hawaii declaration - Part 1

11. Další odletové informace:

a) vzhledem k množství vyžadovaných dokladů nefungoval standardní on-line check-in 24 hodin před odletem. Museli jsme se odbavit až na letišti v Praze.

b) zavazadla jsme si odbavili až do Honolulu, ale v místě prvního mezipřistání v USA jsme si je museli vyzvednout a přenést na jiné místo

c) Imigrační pohovor jsme při cestě na HO absolvovali na letišti v Los Angeles. Byl krátký a odpovídali jsme na otázky, kam cestujeme, zda jedeme na dovolenou a jak dlouho na HO budeme.

Pak dobalíme zavazadla a v 17:30 vyrážíme do Prahy na letiště. Odlétáme až další den ráno, ale nechceme riskovat případné zácpy, a tak budeme nocovat na letišti v hotelu Holiday Inn.

Sobota 5.3.2022

Vstáváme už ve čtyři hodiny a hotelový shuttlebus nás veze asi 600m k letištnímu terminálu. Odbavení je pohodové, papírových potvrzení máme tolik, že bychom je mohli rozdávat. Rovněž let a přestupy v Londýně a Los Angeles jsou bez jakýchkoli turbulencí.

Z Londýna odlétáme bez zpoždění.
V LA nás vítají usměvavé tváře šťastlivců co letěli s American Airlines
Z těchto plakátů se neusmívá nikdo.

Doba letu z Prahy i s přestupy trvala 25,5 hodiny. Do Honolulu přilétáme po desáté hodině večer. Jsme rychle odbaveni, zavazadla dolétla nepoškozena a tak před jedenáctou hodinou opouštíme klimatizovanou halu a vyrážíme hledat náš shuttlebus, který by nás měl odvést do hotelu Best Western. Opakuje se tradiční problém, nevíme odkud přesně jede, v kolik jede a zda vůbec jede. Přecházíme z jednoho nástupního ostrůvku na druhý a marně se snažíme dopátrat místa odjezdu. Vracíme se tedy do příletového terminálu a hledáme informace. Našli jsme je, ale díky covidu nikdo v nich. Na pultě je cedulka volejte ....! Voláme. Jedinou informaci, kterou dostáváme je číslo do hotelu. Tam už musíme volat z našeho mobilu. Na druhém konci nás příjemným hlasem vítá automat. Chvíli to zkoušíme, ale pak se rozhodujeme vzít si taxík. Nemůže být dražší než nekonečný mezinárodní hovor s automatem. Spletli jsme se. Nejprve nás tři taxikáři bez vysvětlení odmítli. Až čtvrtý se uvolil že nás tam za 30 dolarů odveze. Věděli jsme, že hotel je od letiště vzdálený jen asi 2 km a že cena je nestydatě předražená, ale půlnočním velkoměstem ještě s kufry jsme jít nechtěli. A potom, že pražští taxikáři jsou nepoctiví. Za pět minut pomalé jízdy jsme u hotelu, kde nám recepční sdělí, že shuttlebusy přece jezdí jen do 9:00 PM.

Neděle 6.3.2022

Vstáváme v 5:15. Máme zaplacenou snídani, ale ta se podává až od 7:00 a my musíme na letiště vyjet nejpozději v 6:00 hodin. Shuttlebus už naštěstí jezdí. Jak se odbavíme a vykoukne sluníčko, optimistická nálada se nám rychle vrací. Když si na letišti si dáme kávu a sendvič, tak jsme už zase v normálu.

Z Honolulu na Maui už letíme s Hawaian Airlines.

Přelet z ostrova Oahu na Maui trvá 35 minut

Alena z okénka letadla fotí mobilem Waikiki.

V půjčovně si vyzvedneme auto a jedeme hotelu Maui Schooner Resort, který je ve městě Kihei asi 20 km jižně od letiště. Check-in je až ve čtyři odpoledne, ale ukládáme si zde kufry a pak jedeme na průzkum do nedalekého nákupního centra Safeway. Kupujeme teď jen vodu, spíš promýšlíme, jak se budeme v příštích třech týdnech stravovat. Projdeme se po okolí supermarketu, abychom si vyhlídli i případný fast food, kde bychom si mohli dát občas něco teplého. Některé fast foody v okolí jsou díky covidu ještě zavřené. Na druhém konci parkoviště je malá restaurace Outback Steakhouse, kde nám ceny jídla připadají stravitelné. Vyzkoušeli jsme. Jídlo bylo dobré ale z účtu se nám zamlžily sluneční brýle. Víme, že tudy cesta nepovede. Nasedáme do auta a jedeme na jih směr městečko Waileo hledat nějaké příjemné místo u moře, kde bychom se mohli projít a konečně načerpat atmosféru Havaje. Máme štěstí, že jsme asi po šesti kilometrech hned napoprvé kápli na veřejné parkoviště poblíž hotelu Kihei Surfside. Chceme se projít podél pobřeží, ale když asi po 150 metrech dojdeme ke krásnému parku s golfovým trávníčkem, palmami a lavičkami, zůstáváme. Já fotím ptáky, kterých je tady díky krmítkům opravdu dost, a Alena relaxuje na lavičce ve stínu palem a kochá se výhledem na moře a občas se vynořujícími keporkaky. Vydržíme tady více než dvě hodiny a vracíme se do hotelu.

Park u rezortu Kihei Surfside.
Kardinál červený (Cardinalis cardinalis)
Agapornis růžohrdlý (Agapornis roseicollis)

Tady si projdem hotelovou zahradu a park Waipuilani, který odděluje náš hotel od úzké písčité pláže. Ve tři hodiny už je náš pokoj (je to vlastně apartmán: ložnice, koupelna s WC, kuchyně, jídelní kout a navíc pračka a ždímačka) připraven, a tak se ubytujeme a vyrážíme opět do Safeway nakupovat. Navečer po jídle si sedneme na terásku, ucucáváme pivko a plánujeme den příští.

Maui Schooner Resort

Sumarizace:

Autem:    Brno - Letiště Praha = 232 km

Letadlo:   Praha - Londýn - Los Angeles - Honolulu - Kahului = 14 060 km

Autem:    letiště Kahului - hotel Maui Schooner Resort = 35 km

Trasa přeletu
Vloženo
27. 04. 2022 , kategorie: o cestování
Počet zobrazení:
627
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli