Savci jižní Brazílie

Naše dosavadní poznávání a focení fauny se během cest do Latinské Ameriky doposud téměř vždy zúžilo na ptáky. Tím vůbec nechci vyvolat dojem, že by ptáci pro nás nebyli dost dobrým objektem zájmu. Pozorování tučňáků královských v Ohňové zemi, procházky mezi mořskými ptáky na Galapágách, cesta venezuelskou džunglí za harpií nebo focení kolibříků na řadě míst v Latinské Americe bylo nezapomenutelným zážitkem.

zvirata_brazilie_01 Kolonie tučňáků v Ohňové zemi zvirata_brazilie_02 Terejové modronozí na Galapágách zvirata_brazilie_03 Mladá harpie zvirata_brazilie_04 Kolibřík duhový v Las Claritas Rovněž nemohu říci, že bychom lokality s předpokládaným výskytem savců nějak opomíjeli při plánování našich cest. V chilských Torres del Paine jsme strávili dva dny a jednu noční vyjížďku hledáním pumy. Při návštěvě Jaguáří rezervace v Belize jsme tajně doufali, že jméno rezervace má své opodstatnění a ve venezuelských mokřadech jsme věřili, že uvidíme mravenečníka. Neměli jsme zkrátka štěstí.

I do itineráře naší dosud poslední latinskoamerické cesty, do Brazílie, jsme naplánovali dvě lokality, kde bychom mohli uvidět jihoamerické savce.

zvirata_brazilie_05 Národní park Serra da Canastra První lokalitou byla savana národního parku Serra da Canastra, která je domovem relativně početné populace psa hřivnatého. Další lokalitou byl Pantanal, kde jsme věřili v setkání s jaguárem.

zvirata_brazilie_07 Vyhlídka na skalnatý masiv Serra da CanastraNárodní park Serra da Canastra leží na náhorní plošině stejnojmenného masivu v nadmořské výšce od 900 do 1500 m n.m. Plošina je pokryta převážně travnatou savanou, kterou omezují pouze kamenité oblasti.

zvirata_brazilie_12 Savana na náhorní plošině Stromy zde uvidíte jen velice vzácně. Tuto savanu jsme poctivě rastrovali dva dny, na psy hřivnaté jsme však nenarazili.

zvirata_brazilie_08 Jelenec pampový připomíná našeho srnceZe savců jsme zde několikrát viděli jen jelence pampové (Ozotoceros bezoarticus) a v hodině „dvanácté“ nás naše průvodkyně Mariana upozornila na černý bod na obzoru, ve kterém rozeznala mravenečníka velkého (Myrmecophaga tridactyla).

zvirata_brazilie_09 Samička mravenečníka velkého nosí na svých zádech i dost velká mláďata

Moc dlouho jsme neváhali. Jakmile se nám podařilo vysoukat se ze stařičkého džípu, vyrazili jsme rychlou chůzí k černému bodu. Od Mariany jsme ještě dostali dobrou radu “ A hlavně jděte proti větru…“. My byli rádi, že vůbec jdeme. Nikdy jsem si nemyslel, jak zákeřná může být chůze vysokou trávou, zvláště pak po velkých trsech. Alena na jednom z nich uklouzla a zajela do jakési prohlubně, ve které se dokonale zaklínila. Nebyla v ní skoro vidět a tak jsem se vracel a hledal ji jen po hlase. Nicméně jsem ji vytáhl a už jsme zase spěchali za mravenečníkem. Nakonec se z mravenečníka vyklubala mravenečnice i s poměrně velkým mládětem na zádech. I přes zátěž utíkala poměrně rychle, jakmile se k ní dostal náš zápach. Stačili jsme udělat pár fotek, ale světlo nám právě teď moc nepřálo.

zvirata_brazilie_13 Říčka Sao Francisco Jeden den jsme věnovali zcela oddělené jižní části parku, do které se vcházelo nedaleko od  největšího vodopád d'Anta, který tvoří na hraně masivu řeka Sao Francisco. Tady jsme uviděli poměrně vzácnou opici titiho černočelého (Callicebus nigrifrons)

zvirata_brazilie_11 Titi černočelý 

Přestože je tento článek zaměřený na brazilské savce, nemohu se zde nezmínit o tukanech obrovských, kterých jsme v Serra da Canastra viděli opravdu hodně. Musím říct, že k fotografům byli laskaví, což nám dost vykompenzovalo absenci psů hřivnatých.

zvirata_brazilie_10 Malý kosman černovousý Aby byl výčet savců v Serra da Canastra úplný, musím se ještě zmínit o malých kosmanech černovousých (Callithrix penicillata), kteří se každé ráno prohnali hotelovou zahradou, kde se posilnili ovocem ze zdejších stromů.

zvirata_brazilie_06 Pantanal - největší mokřady světa V Pantanalu je asi největší šance vidět divokou jihoamerickou faunu, samozřejmě včetně savců. My jsme si náš pětidenní pobyt rozdělili na dvě místa. První, kratší část pobytu jsme strávili v pousadě Piuval a v jejím okolí v severní části Pantanalu. Druhou pak přímo na řece Cuiaba v srdci Pantanalu.

zvirata_brazilie_16 Vjíždíme na tepnu Pantanalu - Transpantaneiru V září, v období sucha je ze severního Pantanalu velká travnatá zahrada s menšími i většími stromovými porosty. Mokřady jsme viděli jen v okolí místní komunikace Transpantaneiry. Hned první den jsme se dočkali příjemného překvapení, když jsme narazili na dalšího příslušníka čeledi mravenečníkovitých - menšího mravenečníka čtyřprstého (Tamandua tetradactyla), kterého místní často nazývají tamandua.

zvirata_brazilie_14 Mravenečník čtyřprstý Úlovek byl o to cennější, že jej jako první objevila Alena. Dalšími savci, kteří přebíhali po otevřených travnatých plochách mezi místními remízky, byli další primáti - malpy hnědé (Cebus appella). Mimochodem byly dost plaché, takže se je dařilo fotit jen na velkou dálku.

zvirata_brazilie_18 Malpa hnědáNejvětší zážitek nás v severním Pantanalu čekal u řeky Bento Gomes, kde jsme stativ rozložili přímo naproti hnízda vyder obrovských (Pteronura brasiliensis). Rodiče zřejmě učili svůj dorost lovit malé rybky a tak jsme mohli vidět, jak celá vydří rodinka odplouvá společně asi 30 m proti proudu, aby cestou po proudu rodiče něco ulovili.

zvirata_brazilie_15 Vydra obrovská Zastavovali se pravidelně u větví zaklíněných ve vodním toku, aby si zde v klidu mohli pochutnat na ulovené rybce.

zvirata_brazilie_17 Kapybary nebyly v Pantanalu zdaleka tak četné jako ve venezuelských mokřadech Llanos Když jsme loďkou pluli po řece Cuiaba k našemu dalším ubytování, náš průvodce nám líčil, kolik jaguárů zde viděli při posledních návštěvách. Údajně 95% návštěvníků v této oblasti svého jaguára uvidí.

zvirata_brazilie_19 Mapka výskytu jaguárů Znělo to velice optimisticky, ale my jsme přesto byli po našich předchozích výpravách dost skeptičtí. Byli jsme ubytovaní v dost strašném, napůl vyhořelém hotelu Pousada Baia Encantada. Průvodce nás však uklidňoval, že to do „centra jaguárů“ budeme mít blíž než turisté, kteří jsou ubytováni v Porto Jofre. Což možná byla pravda, nicméně i tak jsme strávili na cestě loďkou po řece dvě hodiny tam a dvě hodiny zpátky. Osobně by se mi asi nejvíc zamlouvalo ubytování na velkých lodích s kajutami, které byli zakotveny nedaleko od „centra jaguárů“. Jejich obyvatelé mohli zachytit život na řece Cuiaba za měkkého světla. Ale kostky byly vrženy a my jsme nakonec nelitovali. Viděli jsme celkem 7 jaguárů, z toho 2 jsme pozorovali při jejich aktivitách podél řeky více než hodinu a na další 3 jsme koukali, jak relaxují ve stínu pobřežní vegetace. Nafotili jsme spoustu fotek, které jsou umístěny v jedné z fotogalerií z Brazílie.

zvirata_brazilie_21 Náš první jaguár

savci_brazilie_01 S prvním jaguárem jsme strávili více jak hodinu

zvirata_brazilie_24 Jednu chvíli plaval snad tři metry od naší loďky

zvirata_brazilie_25 Cestou podél břehu hledal jaguár mladé kajmany, které patří mezi jeho nejčastější kořist.

zvirata_brazilie_23 Tento jaguár byl starý samec s pořádně dlouhým jazykem

zvirata_brazilie_26 I na řece Cuiabě jsme viděli vydry obrovské, na fotce si rovna pochutnává na velkém vodním hadovi

zvirata_brazilie_27 Mezi divoce žijící savce musíme započítat i introdukovaného a zdivočelého buvola vodního I když v okolí městečka Bonita (Mato Grosso do Sul) jsme měli v plánu jiné aktivity než pozorování fauny, pro úplnost tohoto článku musím uvést, že jsme zde několikrát viděli  mravenečníka velkého a maikonga (Cerdocyon thous).

zvirata_brazilie_28 U Bonita jsme zastihli mravenečníka v krásném odpoledním slunci.

zvirata_brazilie_29 Maikong - malá psovitá šelma byla často vidět v blízkosti lidských sídel. Samozřejmě jsme neviděli řadu dalších zajímavých jihoamerických savců (vedle již zmiňovaného psa hřivnatého např. tapíra nebo pásovce), které bychom moc rádi alespoň zahlédli, ale přesto jsme tentokrát neodjížděli s prázdnou. Když k tomu přičteme i spoustu ptačích úlovků a zajímavou krajinu jižní Brazílie, určitě musíme tuto výpravu zařadit mezi ty nejúžasnější.

Vloženo
20. 02. 2017 , kategorie: fauna a flóra
Počet zobrazení:
3571
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli