Kolumbie 2020 - Itinerář

Pozorování a focení avifauny tvořilo hlavní náplň naší cesty, dalším silným zážitkem byl Barranquillský karneval, druhý největší karneval na světě, prohlídka historických čtvrtí Cartageni velmi příjemně překvapila.

Organizace cesty:

Logistiku naší cesty nám podle našich představ (už po jedenácté) zajistila česká cestovka Campana Tour. Ptáčkaření u Bogoty a především ve střední části Centrálních a Západních And zajišťovala specializovaná kolumbijská cestovka Colombia Birdwatch (www.colombiabirdwatch.com)

Termín cesty: 5.2.2020 - 27.2.2020

Spolucestující: Cestu jsme podnikli sami. Při ptáčkaření i ve městech jsme využili služeb místních průvodců. Všem pak svými znalostmi a ochotou vévodil Jose Luna z ze specializované kolumbijské CK Colombia Birdwatch.

První část cesty jsme strávili v Bogotě a okolí

Itinerář:

1. den - Odlet z Vídně přes Paříž do Bogoty 

2.den -  Bogota - Dopolední výlet na pozorování kolibříků do Observatorio de Colibries (Východní Andy,cca 3000 m n.m.). Odpoledne prohlídka Bogoty s průvodcem (lanovkou na vyhlídku Cerro de Monserrate, procházku uličkami čtvrti La Candelaria a proběhli jsme Muzeum zlata)     

3.den – Půldenní výlet do města Zipaquira a návštěva Solné katedrály. Přelet do Cali a odtut přesun autem s průvodcem Josém do Buga.

Cesta s Josém za ptactvem centrální Kolumbie

4.den - Dopolední ptáčkaření v chráněnné oblasti Sonso Lagoon a okolí (údolí Cauca), odpoledne přesun do rezervace RIo Blanco (Reserva ecologica Rio Blanco, cca 2300 m n.m.) na západních svazích Centrálních And u města Manizales

5.den - Dopolední a odpolední ptáčkaření v rezervaci Rio Blanco.

6.den - Dopolední ptáčkaření v rezervaci Rio Blanco odpoledne přesun do NP Los Nevados (hřeben Centrálních And cca 3500 - 4100 m n.m.). Po příjezdu ptáčkaření v zahradě a okolí hotelu.

7.den - Dopoledne ptáčkaření a krátké treky ve výškách nad 4000 m n.m. Odpoledne ptáčkaření a relax v zahradě hotelu Termales del Ruiz.

8.den - Ranní přesun k haciendě El Bosque a ptáčkaření nad haciendou v nadmořské výšce cca 3200 m. Odpoledne přesun do rezervace Otun Quimbaya na západním úpatí hřebenu Centrálních And. Po příjezdu ptáčkaření v zahradě hotelu.

9.den - Dopoledne ptáčkaření podél cesty Via La Suiza a u řeky Otun, odpoledne přesun do Araucana Lodge u Cali (východní svahy Západních And ( 1600 m n.m. SZ od Cali).

Ptačí lokality v Centrálních Andách

10.den - Dopoledne ptáčkaření ve Finca Alejandria "El Paraiso de los Colibries" u silnice km po obědě pozorování skalňáků andských v oblasti San Antonio Forest.

11.den - Celodenní ptáčkaření v rezervaci San Cipriano v nížinném deštném pralese mezi Pacifikem a Západními Andami ( cca 200 m n.m.) 

12. den - Dopoledne ptáčkaření v zahradě La Finca El Descanso dony Dory v povodí řeky Anchicaya ( cca 1200 m n.m. Z od Cali), odpoledne ptáčkaření v zahradě Araucana Lodge.

13. den - Ptáčkaření ve Finca Florida - El Bosque de las Aves na tzv. 18. km a v zahradě Bichacue Yath Art and Nature v oblasti pralesa San Antonio.

Ptačí lokality v Západních Andách

14.den - Přesun na letiště v Cali a přelet přes Bogotu do města Santa Marta, po ubytování bloumání podél pobřeží. 

15. den - Celodenní výlet do archeoparku u řeky Don Diego, prohlídka archeoparku, relax u řeky, podvečer po návratu  procházka po nábřežní kolonádě.

16.den - Dopoledne prohlídka města s průvodcem (zátoka Taganga, staré město s katedrálou a usedlost San Pedro Alejandrino, kde strávil poslední dny života Simon Bolivar, ještě před obědem přesun do El Dorado Lodge v Sierra Nevada de Santa Marta. Cestou ptáčkaření.

17.den - Dopoledne ptáčkaření u cesty na Cerro Kennedy, odpoledne v zahradě El Dorado Lodge. 

18.den - Ráno ptáčkaření v zahradě El Dorado Lodge a přesun k Isla Slamanca (krátká zastávka na ptáčkaření) a do Barranquilly. 

20.den - Dopoledne přesun z Barranquilly do Cartageny, odpoledne citytour s průvodcem v Cartagene ( kláštera La Popa de La Galera, pevnost "Castillo de San Felipe de Barajas" a procházka "Opevněným (starým) městem".

 21.den - Celodenní šnorchlovací výlet katamaránem k Rosario Islands, podvečer procházka Opevněným městem 

22.den - Dopoledne nákupy ve městě, odpoledne odlet přes Panama City a Amsterdam do Vídně

23.den - Přílet do Vídně a přesun domů.

 

Cesta severní Kolumbií

Ubytování a stravování:

Bogota: Estelor Suites Jones - 2 noci

Buga: Hotel Guadlajara de Buga - 1 noc

Rezervace Rio Blanco: Rio Blanco Lodge - 2 noci

NP Los Nevados: Hotel  Termales del Ruiz - 2 noci

Rezervace Otun Quimbaya: Yarumo Blanco Cabins - 1 noc

Oblast Západních And: Araucana Lodge - 5 nocí

Santa Marta: Best Western Plus - 2 noci

Sierra Nevada de Santa Marta: El Dorado Lodge - 2 noci

Barranquilla: Hotel Genova Prado - 2 noci

Cartagena: Hotel Estelar 
 

Ubytování mimo města bylo podřízeno ptačím lokalitám a jeho úroveň se místo od místa značně lišila. Araucana Lodge nabídla opravdu špičkové ubytování s perfektním servisem a úžasnou zahradou. Vzhledem v výpadku čínských ptáčkařů jsme zde bydleli prakticky sami s našim průvodcem. V hotelu Termales del Ruiz bylo rovněž velice kvalitní ubytování a perfektní zahrada pro oddech i ptáčkaření. Jen místo nedaleko velice aktivní sopky mohlo slabší povahy odradit. Ubytování v Rio Blanco a Otun Quimbaya bylo výrazně jednodušší,. Ubytování ve městech bylo většinou standard (3*) jen v Cartageně patřil hotel Estelar k vyšší kategorii.

 

Hotelové stravování v zásadě odpovídalo úrovni ubytování. Stravování mimo naše ubytování bylo v drtivé většině dobré, jen steak v Zipaquire se nedal ukousnout. Naopak musím vyzdvihnout vynikající steaky v restauraci Mamma Mia poblíž Araucana Lodge.


Naši průvodci.

José Luna z Colombia Birdwatch byl úžasný. O jeho odborných znalostech, cit vstřícnost a ochota vyhovět našim můžeme mluvit jen v supeltativech. Průvodci ve městech, zvlášť v Bogotě a Cartagene to už byla jiná písnička. Byli zvyklí na větší skupiny a tudiž i větší spropitné a tak jejich ochota modifikovat náš program podle našich požadavků byla minimální. Naopak jejich snaha zavést nás do obchodů nebo restaurací, kde měli domluvené provize, bylo do očí bijící.

Co nás nadchlo:

V Bogotě to určitě byla čtvrť La Candelaria. Ptáčkaření s Josém bylo perfektní a těžko bych vyzdvihoval některou destinaci. Ale přece se zmíním o překrásné krajině parama v NP Los Nevados, focení horského tukana u haciendy El Bosque a datla horského v rezervaci Rio Blanco, focení kolibříků u silnice km 18 a focení skalňáků v pralese San Antonio. Ubytování v kruhových chatkách "kogi hut" s neskutečným výhledem na hory Sierra Nevada del Santa Marta. V neposlední řadě se musím zmínit o podvečerní procházce (bez průvodce!) starým opevněným městem v Cartagene.  

Co bychom příště udělali jinak:

Prohlídka Bogoty by si zasloužila celý den a místo průvodce bychom volili "jen" taxi a to ve všech třech městech. Pobyt v NP Los Nevados bych určitě prodloužil o jeden den, který bychom věnovali jen procházkám po paramu. Organizaci cesty a ptáčkaření v Sierra Nevada del Santa Marta bychom svěřili Colombia Birdwatch (i za vyšší cenu). Karneval v Barranquille bych určitě už nikdy nechtěl sledovat z tribuny, přimo z ulice. Focení z tribuny nebylo to pravé ořechové. Projížďka na katamaranu ke korálovým ostrůvkům byla relax, ale šnorchlování bylo ve velkých hloubkách a kromě modrého moře jsme neviděli skoro nic.   

 

 

 

 

Vloženo
12. 04. 2020 , kategorie: itineráře našich cest
Počet zobrazení:
3465
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli