Sacsayhuaman

Mohutný opevněný komplex Sacsayhuaman je nejvýznamnější ruinou v Cuscu. Jeho převážná část byla postavena Inky v 15. století, ale archeologové zde nalezli i části staveb z předinckého období kolem roku 900. Španělé se v následujících stoletích… více

Mohutný opevněný komplex Sacsayhuaman je nejvýznamnější ruinou v Cuscu. Jeho převážná část byla postavena Inky v 15. století, ale archeologové zde nalezli i části staveb z předinckého období kolem roku 900. Španělé se v následujících stoletích postarali o to, že velká část stavebního komplexu byla rozebrána na stavební kámen.

Předpokládá se, že Sacsayhuaman měl vojenský i náboženský význam. Půdorys města Cusco byl navržen ve tvaru posvátné pumy a   Sacsayhuaman měl být její hlavou. Tři obranné valy klikatých obranných zdí (dlouhé téměř 300 metrů) pak tvoří zuby pumy.

Fascinující na této zřícenině není jen její ohromující velikost, ale také velikost kamenů, ze kterých byla postavena, a složitost kamenické práce. Vezměte si, že to, co zde vidíte, je jen asi 20 procent původní stavby. Dokud nebyla od 30. let 20. století chráněna, byly bloky ze Sacsayhuamanu odváženy pryč, aby je bylo možné použít na výstavbu v Cuscu.

Většina největších kamenů, které bylo obtížné přemisťovat, byla ponechána na místě a tvoří základní konstrukci. Některé z těchto kamenů měří více než osm metrů na výšku a váží 361 tun. Navzdory masivní velikosti těchto kamenů a jejich často nepravidelným tvarům jsou do sebe zasazeny tak dokonale, že se moderní inženýři diví, jak se Inkům takový výkon podařil.

Fotografie je pořízena z obrovského náměstí, které z jedné strany lemují hradby Sacsayhuamanu a z druhé přírodní kamenné útvary.

 

Počet zobrazení
75