Malpa kapucínská (Cebus capucinus)

Tato nevelká opice patří mezi ploskonosé opice Nového světa, kde obývá především oblasti tropických lesů. Svůj název si vysloužila díky světlé horní části těla, která vzdáleně připomíná mnišské kápě. Malpa kapucínská měří asi 50 cm, samci… více

Tato nevelká opice patří mezi ploskonosé opice Nového světa, kde obývá především oblasti tropických lesů. Svůj název si vysloužila díky světlé horní části těla, která vzdáleně připomíná mnišské kápě. Malpa kapucínská měří asi 50 cm, samci dosahují hmotnosti kolem 6 kg, samice 4 - 5 kg. Chápavý ocas je delší než vlastní tělo (až 55 cm). Žije ve skupinách až 20 jedinců, které vede dominantní samec a samice. Jsou to denní opice, které většinu času tráví na stromech a živí se převážně listy, plody a květy. V přírodě se obvykle dožívá 15-17 let, v zajetí to může být i téměř o deset let více. V národním parku Manuel Antonio byly tyto opičky poměřně běžné a bylo je možné fotit i z nadstandardní vzdálenosti.

Počet zobrazení
4180