Chameleon obrovský (Furcifer oustaleti)

Chameleon obrovský je považován za největšího chameleon světa - zástupce čeledi Chamaeleonidae. Udává se , že samečci mohou dosáhnout délky až 80 cm, samičky pak kolem 50 cm. Exemplář na obrázku bych odhadoval na menší kousek kolem 40 cm.… více

Chameleon obrovský je považován za největšího chameleon světa - zástupce čeledi Chamaeleonidae. Udává se , že samečci mohou dosáhnout délky až 80 cm, samičky pak kolem 50 cm. Exemplář na obrázku bych odhadoval na menší kousek kolem 40 cm. Jedinci stejného druhu se liší velikosti i různých lokalitách. Kromě Madagaskaru, byl tento chameleon uměle vysazen i v Keni.

Pro tohoto chameleona je typická bočně stočená přilba bez límce a rohů. Hřbetní a hrdelní hřebeny jsou složeny z hustě za sebou stojících kuželovitých šupin.

Jedinci se, podobně jako i ostatní druhy chameleonů, od sebe lisí barvou a kresbou. Nejobvykleší barvou jsou odstíny hnědé, šedé a bílé. Samice bývají barevnější než samci. Spolehlivým odlišovacím znakem sexuálního dimorfismu je zduření kořene ocasu.

Počet zobrazení
2210