Sklípkan horský (Megaphobema mesomelas)

S tímto krásně zbarveným pavoučem jsme se setkali během noční procházky pralesem. Náš průvodce osvítil baterkou nevelkou díru ve stráni nedaleko pěšiny a upozornil nás, že je tam pravděpodobně pavouk a že pravděpodobně vyleze ven, když ho… více

S tímto krásně zbarveným pavoučem jsme se setkali během noční procházky pralesem. Náš průvodce osvítil baterkou nevelkou díru ve stráni nedaleko pěšiny a upozornil nás, že je tam pravděpodobně pavouk a že pravděpodobně vyleze ven, když ho polechtá klacíkem. Asi to není příliš "eko", ale rozestavili jsme se a čekali jaká potvůrka odtud vyleze. První dva pokusy nepřinesly kýžený výsledek. Po třetím, pravděpodobně poněkud intenzivnějším podrbání, vystřelil z díry sklípkan jako dlaň a zastavil se asi 20 cm před moji nohou. Určitě nechci tvrdit, že jsem se nelekl.

Tělo tohoto sklípkana je 7 - 9 cm dlouhé, nohy dojem velikosti zdvojnásobují. Má krásně rezavě vybarvené nohy a kusadla. Podle literatury se v zajetí může dožít až 30 let. což je značně výjimečné.

Počet zobrazení
2554