Pouštní klenoty amerického jihozápadu.

Už několikrát jsme se mohli přesvědčit, že pouště mohou návštěvníkovi nabídnout úžasné krajinné scenérie bez ohledu na to, jak drsné podmínky poskytují svým stálým obyvatelům.

Pouštní oblasti amerického jihozápadu mají navíc řadu specifických "nej", kterým milovník přírody nemůže odolat. Optimální volba itineráře tak není jednoduchá.

My jsme se rozhodli věnovat této oblasti deset dní. Z Las Vegas jsme vyrazili do NP Grand Canyon, pak jsme si užili jezera Powell a jeho okolí. Na cestě do NP Arches jsme se letmo  dotkli chráněného území kmene Navajo - Monument Valley.

Grand Canyon - pěší turistika, focení a úvod do geologie

Základní údaje: NP Grand Canyon leží v Arizoně kolem řeky Colorado resp. kolem kaňonu, který zde řeka vymlela v délce 466 km. Největší šířka kaňonu je 29 km, největší hloubka 1740 m. Jižní hrana kaňonu leží v průměrné nadmořské výšce 2100 m, severní je o 300 m výš. Park byl založen v roce 1919 a má rozlohu asi 5 tis km2.

V Grand Canyonu jsme si kromě focení chtěli užít hlavně výšlapy podél kaňonu. Myslím si, že se nám to přiměřeně k délce našeho pobytu podařilo. První den jsme zamířili na západ k Hermit´s Rest. Přestože jsme na několika úsecích využili perfektních "shuttle busů", našlapali jsme téměř 20 km. Druhý den odpoledne jen 7 km od parkoviště k východně k vyhlídce Yaki point.

CL_POU_002 Alena si k odpočinku zásadně vybírala místa s vyhlídkou I když jsme zde byli mimo hlavní prázdninovou sezónu, byl asi 4 km dlouhý úsek od Bright Angel Trailhead k návštěvnickému centru plný turistů. Jakmile jsme ale opustili tuto oblast, mohli jsme si v klidu užívat panoramatických výhledů, vstřebávat poznatky z informačních tabulí a samozřejmě fotit.

Kromě pěších túr podél kaňonu jsme druhý den dopoledne vyzkoušeli sestoupit (cca 600 m převýšení) po Bright Angel Treil dolů do kaňonu. Celá trasa až k řece Colorado se plánuje jako dvoudenní s přespáním v kempu nebo na ranči dole u řeky. Trochu jsme litovali, že jsme si na tento trek nevyšetřili víc času.    

CL_POU_003 Skalní otvor na začátku Bright Angel Treil prosvěcovalo podvečerní slunce Výhradně focení jsme věnovali jeden podvečer a jedno časné ráno. Na to podvečerní focení jsme vyrazili autem do nejvýchodnější části parku k Desert View Watchtower. Watchtower (strážní věž) dodávala místu punc jedinečnosti a podvečerní slunce vše krásně nasvítilo. Jen obloha bez mraků, kterou obvykle vnímáme kladně, trochu fotografii "kazila".

CL_POU_001 Grand Canyon u Desert View Watchtower Východ slunce jsme zkoušeli fotit u Mather Point. Mačkanice fotekchtivých návštěvníků nás ale příliš nenadchla.  
 

Fotili jsme samozřejmě i během treků, krajinářské světlo ale při tom většinou chybělo. Dalším problémem bylo, že vyhlídky, které vás zaujmou při chůzi, se po domácím porovnání jeví dost jednotvárné. Samozřejmě jsem si vypomáhal suchými stromy a někdy i Alenou v popředí. Bohužel Alena dost často odmítala tvořit popředí nad propastnou hloubkou kaňonu.  

CL_POU_004 Tady jsme počítali geologické vrstvy  Několik Geo-informací na závěr: Grand Canyon hloubila řeka Colorado spolu s dalšími živly cca 6 milionu let. Během této doby řeka stihla 1 x obrátit směr svého toku a dokázala se zarýt do hloubky cca 1600 m. Na dně kaňonu tak odhalila horniny z období prahor, jejichž stáří se odhaduje na 2 miliardy let.

Lake Powell (Powellovo jezero) a okolí -  relax a krajinářské ikony

Základní údaje: Jezero vzniklo v oblasti Glenn Canyon na řece Colorado. Je druhou nejobjemnější přehradní nádrží v USA (32 tis. km3). Stavba přehrady začala v roce 1956 a v roce 1966 byla dokončena technologická část elektrárny. V roce 1972 zde byla vyhlášena "národní rekreační oblast". Dosažení cílové  úrovně vodní hladiny však bylo až v roce 1980. Jezero v současné době plní funkce významného rezervoáru vody, vodní elektrárny a  v neposlední řadě i rekreační oblasti celostátního významu.  

My jsme se v této oblasti zaměřili na pohodové poznávání jezera z paluby vyhlídkové lodi a dopřáli jsme si i ranní vyhlídkový let helikoptérou. Další dvě aktivity byly zaměřeny na fotografování: návštěva Antelope Canyon a trek k Horseshoe Bend, podkovovitému meandru řeky Colorádo.
CL_POU_005 Většina návštěvníků si u Lake Powell užívala relax

Lake Powell zatopilo nejen vlastní kaňon řeky Colorádo ale i menší kaňony přítoků Coloráda. Jeho obvod je proto velice členitý a přímo vybízí k vyhlídkovým plavbám do romantických klikatých zatopených kaňonů. I my jsme podlehli tomuto lákadlu a dokonce dvakrát vyrazili na jezero. Pokud zde trávíte jako my pouze dva dny, pak je to dobrá volba. Zvažte ale čas vyjížďky. My jsme si jako druhou vyjížďku vybrali poslední plavbu v naději, že bude optimální světlo na focení. Díky vysokým skalám jsme však už větší část plavby pluli ve stínu.

CL_POU_006 300 m vysoká hora Tower Butte byla cílem našeho mezipřistání při vyhlídkovém l Ranní vyhlídkový let neměl chybu, pokud jsme neletěli nad jezerem. To byl vzduch perfektně průzračný a fotografie měli výbornou hloubku i kresbu. Nad jezerem se ale vznášel slabý opar, se kterým jsme se nedokázali pořádně vyrovnat.


Základní údaje: Upper Antelope Canyon je dlouhý jen asi 200 m. Jeho výška (v průměru asi 37 m) mnohonásobně převyšuje jeho šířku (od 1 do 3 m). Byl vyhlouben v pískovcovém podloží říčkou Antelope Creek. Voda a vítr vyhladily stěny kaňonu tak, že sluneční paprsky zde mohou vykouzlit neskutečné abstraktní obrazce širokého spektra barev.

Když jsme na webu viděli fotografie z kaňonu, velice rychle jsme zařadili návštěvu Upper Antelope Canyonu do našeho itineráře. Vstup do kaňonu je možný jen ve skupině s průvodcem a je nutné si ji objednat hodně dopředu. V zásadě si můžete prohlídku vybrat ze tří variant:

1. Pro fotografy za optimálního světla (od března do října vždy od cca 11:30 do 14:30)    
2. Pro fotografy mimo optimální dobu
3. Pro ostatní

CL_POU_008 Jedny z mnoha barevných odstínů stěn v Antepope Canyonu. Varianty se samozřejmě liší cenou. Kromě světelných podmínek se prohlídky liší i tím, že průvodci fotografické skupiny na několik minut zablokují cestu před vašim objektivem a umožní vám fotit výtvory přírody, aniž by vám je "oživoval" dav ostatních návštěvníků. A těch tam během naší návštěvy bylo opravdu požehnaně. Přes lidský mumraj a všudypřítomný zvířený jemný písek jsme byli rádi, že jsme tento zázrak přírody viděli a nafotili pár zajímavých fotek.

CL_POU_007 Horseshoe Bend Další fotografickou zajímavostí byl podkovovitý meandr řeky Colorado Horseshoe Bend. Výhledem na něj se můžete kochat ze skalní plošiny, která je asi 300 m nad hladinou řeky. Pokud nechcete fotit v protisvětle, je meandr nejlépe nasvětlen mezi 10: 00 a 12:00 hodinou. Samozřejmě se i zde připravte na spousty lidí, kteří překonali vzdálenost 1 km od parkoviště. Na rozdíl od Antelope Canyonu se zde mohou víc rozptýlit.

Monument Valley - projížďka krajinou amerických westernů

Základní údaje: Monument Valley leží podobně jako Upper Antelope Canyon na území etnika  Navajů a má statut chráněného území (Navajo Tribal Park), jehož míra ochrany zhruba odpovídá národnímu parku. Podobně jako předchozí chráněná území má i Monument Valley  charakter pouštní krajiny ležící na náhorní plošině v nadmořské výšce asi 1600 m výšce. Skalní útvary (svědecké a stolové hory) se tyčí 100 až 300 m nad úroveň plošiny.  

CL_POU_009 West Mitten (západní palčáková rukavice). Monument Valley v našem itineráři nějak pevně zakotveno nebylo. Bylo však jen kousek od cesty při našem přejezdu z Lake Powell do národního parku Arches a my jsme neodolali.

V parku si můžete zaplatit více než 20 forem nejrůznějších prohlídek (pěšky, na koni, s průvodcem, s obědem i bez ...) Myslím ale, že 90 % návštěvníků volí vyhlídkovou jízdu vlastním vozem bez průvodce. I my jsme se inspirovali většinou a vyrazili na asi 30 km off-roadovou projížďku půjčeným Fordem po parku. Myslím, že jsme ani nevyužili celou trasu. Nejkrásnější vyhlídky byli hned na začátku cesty na dvojici "palčáků" (West Mitten a East Mitten) a Merrick Butte. Potom jsme zastavovali už jen párkrát a nejen kvůli času.

Národní park Arches - focení i pěší túry mezi  pískovcovými oblouky

Základní údaje: Národní park Arches je s rozlohou cca 300 km2 poměrně malým parkem. Jako národní park byl vyhlášen v roce 1970 a neřadí se ani k nejstarším národním parkům Spojených států. Výjimečný je svými pískovcovými oblouky, kterých je zde kolem 2000. Přestože vlivem eroze se za posledních padesát let zřítilo asi 20 oblouků, stále si Arches drží v počtu těchto skalních formací světový primát.

I když jsme si na tento národní park rezervovali jen jeden den, podařilo se nám zde naše plány naplnit mírou vrchovatou. Myslím, že pokud si tento čas rozvrhnete rozumně, můžete během této krátké doby zvládnout vše podstatné. Samozřejmě ne všechno za optimálního ranního a podvečerního světla.
CL_POU_010 Park avenue - skalní formace poblíž vstupu do národního parku

První ranní focení jsme naplánovali v oblasti "Windows Area", kde jsme obešli okruh kolem Turret Arch, South a North Window, prošli jsme se k Double Arch. Myslím, že to mohly být celkem asi 3 km, časně ráno zde nebylo moc lidí, takže focení bylo radost.

Kolem desáté hodiny jsme se přesunuli do nejsevernější části parku, kde jsme vyrazili na delší (asi 7 km) trek do Ďáblovy zahrady (Devil´s Garden) k Double O Arch. Až k Landscape Arch, nejdelšímu oblouku v parku (88m), je túra velice pohodová. Potom je několik obtížnějších míst, která bych nedoporučoval těm, kdo trpí závratí. Musím přiznat, že těsně před Double O Arch jsme (nejen my) ztratili "stopu". Nakonec jsme to nevzdali a dočkali se dvou děr vykroužených erozí nad sebou.
CL_POU_011 Cílem našeho treku v Devil´s Garden byl tento Double O Arch Po přestávce na oběd jsme vyrazili ještě okouknout Balanced Rock a pak už nás čekal zlatý hřeb programu v Arches: Delicate Arch. Na parkovišti u Wolfe Ranch jsme nechali auto a vydali se na západ slunce k tomuto nefotografovanějšímu pískovcovému oblouku. Výstup na horní vyhlídku nebyl dlouhý (2,5 km), ale poměrně strmý (převýšení 150 m). Obava, že nestihneme západ slunce, nás hnala nahoru a za sebou jsme nechávali i výrazně mladší turisty.
CL_POU_012 Delicate Arch s klečícím fotografem

Na vyhlídce nás čekala snad stovka obdivovatelů tohoto oblouku. Většina přítomných seděla v přiměřené vzdálenosti od oblouku, aby druhým neclonila. Nicméně selfíčkáři, narcisové a pod. prakticky permanentně pobíhali před tímto oltářem a dělali cheeeese.

Co bychom příště naplánovali lépe:

V Grand Cannyon: Přidat jeden den a vyrazit na dvoudenní trek do kaňonu k řece Colorado.
V Lake Powell: Místo hotelu si pronajmout houseboat a prozkoumat zátoky jezera na kanoi.
V NP Arches: Vydržet na Delicate Arch až do setmění a zkusit vyfotit oblouk s hvězdnou oblohou.

Vloženo
11. 06. 2019 , kategorie: města a krajiny
Počet zobrazení:
679
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli