Raja Ampat - zemský ráj to napohled

Myslím, že každý z nás má nějakou svoji představu vysněného ráje. Někdo upřednostňuje vysokohorskou krajinu, někdo mechový palouček s rodinkou zdravých praváků a někomu vyhovuje ruch velkoměsta. Pro řadu z nás – vnitrozemců - je vysněným rájem moře a pláže s bílým pískem, s exotickými palmami a osvěžujícím koktejlem.

00_RA_CL_IND Malé ostrůvky v Raja Ampat se vám vryjí do paměti Samozřejmě i my patříme mezi milovníky moře a pokaždé, když trávíme u moře dovolenou, tak se tak trošku dotkneme ráje. I když se vůbec nezříkáme osvěžujícího koktejlu, je pro nás při pobytu u moře nejdůležitější aktivní trávení času. A jak jinak aktivně trávit čas u moře než pozorováním života pod mořskou hladinou. Dlouhé roky jsme jen šnorchlovali, pak jsme si několik let užívali potápění a před pár lety jsme se bohužel museli opět omezit jen na šnorchlování.

01_RA_CL_IND_ Potápění nám pod vodou přidávalo další rozměr Cestujeme poměrně dost a pokaždé, když navštívíme novou destinaci, nemůžeme se ubránit srovnávání. Po naší loňské návštěvě souostroví Raja Ampat jsme museli přehodnotit všechny naše žebříčky, které se týkají mořských rájů. Raja Ampat vysoko předčil všechno, co jsme dosud viděli. Důvody, které nás k tomu vedli, jsme se pokusili uspořádat v dalších odstavcích tohoto článku.

Pár slov o Raja Ampat

Souostroví Raja Ampat tvoří skupina asi 1500 ostrovů a útesů ležících západně od druhého největšího ostrova Nové Guineji. Čtyři ostrovy jsou hlavní: Misool, Salawati, Batanta a Waigeo, asi dvě desítky jsou malé ostrovy a zbytek jsou jen skaliska a útesy obklopující tyto hlavní ostrovy. Většina ostrovů leží na jižní polokouli. Jen malé ostrovy severně od Weigea na polokouli severní. Plocha souostroví (87% = moře) má cca 46 tis km2
(60 % plochy České republiky) a obývá je necelých 50 tis obyvatel, většinou původních Melanésanů.


17_RA_CL_IND Tohoto úžasného domorodce jsme potkali během polední pauzy ve Warikaf Homestay.  Jméno Raja Ampat znamená „čtyři králové“, kteří byli dle mytologie vládcové čtyř hlavních ostrovů. Ostrovy patřily nejprve pod sultanát Tidore, poté společně s většinou Indonésie pod holandskou správu a dnes jsou samostatnou správní jednotkou (regenty) Indonéské republiky.

02_RA_CL_IND Ostrovy Raja Ampat jsou nejsnáze přístupné letadlem přes Sorong a pak lodí k "vašemu" ostrůvku. Biodiversita


03_RA_CL_IND Kromě klauna očkatého / Amphiprion ocellaris (na snímku) jsme zde viděli další čtyři druhy klaunů.

04_RA_CL_IND Karety pravé / Eretmochelys imbricata jsme pozorovali při každém šnorchlování. Jak jsem se zmínil v úvodu, hlavním důvodem našich přímořských pobytů je pozorování podmořského života. Je to úžasné, když se vznášíte na hladině a můžete pozorovat život pod sebou. Je to podobné, jako když letíte balonem nad africkou savanou v době velké migrace. Druhová pestrost je však v moři mnohonásobně větší. Podle Wikipedie žije v této oblasti neskutečných 1500 druhů ryb, asi 700 druhů většinou velice pestrých měkkýšů a mnoho dalších živočišných druhů.

05_RA_CL_IND Mapka nejbližšího okolí ostrova Kri a místa, kde jsme v této oblasti šnorchlovali, případně byli na pozorování rajky. Samozřejmě turista, který v oblasti stráví jeden, dva nejvýše tři týdny, může vidět třeba jen desetinu nebo dvacetinu z druhové nabídky. Nicméně i tak je to výrazně víc, než může nabídnout většina ostatních destinací. Organizace Conservation International považuje souostroví Raja Ampat za oblast s největší biodiversitou mořské fauny na světě.


06_RA_CL_IND Hejno obrovských ploskozubců vysokočelých / Bolbometopon muricatum připlouvalo každé odpoledne až do mělkých vod u našeho resortu. Naše fotografie mořské fauny mají své limity v naší fotovýbavě, v našich malých zkušenostech s podvodní fotografií a v neposlední řadě i ve skutečnosti, že jsme fotili „jen“ při šnorchlování. Nicméně i tak ukazují na potenciál, co může Raja Amat nabídnout návštěvníkovi během týdenního pobytu.

Zdravé kolonie korálů


07_RA_CL_IND Zdravé kolonie korálů byly i v mělkých vodách Snad nejúžasnější na této oblasti jsou obrovské, druhově velice pestré kolonie korálů (kolem 550 druhů). Především tvrdých korálů (Scleractinia) zde podle webových zdrojů žije kolem 75% všech známých druhů. Ještě důležitější než obrovská druhová pestrost korálů se zdá být jejich „zdravotní stav“.


08_RA_CL_IND Na fotografii je vidět druhová pestrost místních korálů. Bez ohledu na poměrně vysokou teplotu zdejšího moře (podle informací v našem resortu teplota vody dosahovala 30 st.C.) se korálové útesy zdají být odolné vůči hrozbám jako je bělení korálů a dalších chorob, které devastují korály v jiných destinacích (Maledivy, Seychely i Karibik). Za svoji zachovalost vděčí korálové útesy i prstenci ostrovů, které je chrání před ničivými tsunami a určitě i relativní izolovaností souostroví, která je zatím určitou brzdou masivnějšího náporu turistů.

Fotogenická ostrovní krajina

Souostroví Raja Ampat leží v oblasti, kde se stýkají nebo téměř stýkají hned čtyři tektonické desky. Jejich pohyb a vzájemná interakce byly samozřejmě hlavními činiteli v geologickém vývoji jednotlivých ostrovů Raja Ampat. Podloží převážné části souostroví Raja Ampat tvoří sedimentární horniny, ale ty mohou být rozdílné (vápence, pískovce, prachovce).  

09_RA_CL_IND Pohled na Raja Ampat z vyhlídky na ostrově Piaynemo. My jsme se pohybovali v okolí hlavního ostrova Weigeo, kde je podloží vápencové. Díky dlouhodobému působení vodní eroze a chemickému zvětrávání vápence vznikají tzv. škrapy.
Jsou to vlastně rýhy a břity, které tvarují povrch vápencové skály do často velice bizardních tvarů. Dalším působením vody a slunce se vytvářejí pukliny a prohlubně, ve kterých se daří specifické floře.


10_RA_CL_IND Malé ostrůvku lemují pobřeží hlavního ostrova Weigeo. Tmavě šedé skály z části porostlé sytě zelenou vegetací a orámované modrozeleným mořem jsou typickým obrazem zdejší ostrovní krajiny.


11_RA_CL_IND Na některých ostrovech můžete objevit doteky historie. My jsme absolvovali dva celodenní výlety, na kterých jsme mohli obdivovat krásu ostrovní krajiny. První výlet byl k ostrůvkům Fam (Fam Islands), druhý pak byl okružní plavbou kolem ostrova Gam, který od Weigea odděluje jen uzounký průliv. Oba výlety byly kombinované se zastávkami na šnorchlování.

Možnost pozorování jedinečné avifauny

Na ostrovech Raja Ampat žije více než 370 druhů ptáků, řada z nich je velice vzácných a samozřejmě je tu i spousta místních endemitů. Určitě musím připomenout 11 druhů rajek, řadu ledňáčků, strdimilů, panenky a další.


12_RA_CL_IND Rajka holohlavá / Cicinnurus respublica na ostrově Weigeo. Samozřejmě, že Raja Ampat není ZOO. Pokud chcete vidět některé vzácné druhy, musíte proto něco udělat a samozřejmě mít i štěstí. My jsme absolvovali výlet za rajkou holohlavou na ostrov Weigeo a výlet za rajkou červenou na ostrov Gam. Zvláště první výlet byl dost náročný, ale určitě jsme nelitovali.


13_RA_CL_IND Rajka červená / Paradisaea rubra z ostrova Gam Oáza klidu

Díky značné vzdálenosti Raja Ampat od Evropy, Spojených Států i dalších turisticky „aktivních“ zemí si Raja Ampat stále zachovává značnou komornost. Přispívá k tomu i dopravní složitost, zvlášť pro obyvatele zemí bez „velkého letiště“. My jsme se do resortu na Kri Island dostávali letadlem přes Vídeň – Dubai – Jakartu – Sorong a pak jsme strávili ještě 2 hodiny v motorovém člunu.


14_RA_CL_IND Zátoka Sorido Bay, sedm chatek zdejšího resortu je ukryto ve stínu zeleně. V Sorido Bay resortu jsme my dva tvořili polovinu z celkového počtu hostů. Na většině míst, kde jsme šnorchlovali, jsme byli sami maximálně ještě s jednou malou skupinkou turistů. Jediným místem, kde bylo návštěvníků víc, byla jedinečná vyhlídka na ostrově Fam.

Perfektní ubytování a služby

Ubytovacích zařízení v severní oblasti Raja Ampat je poměrně dost, jsou to ale většinou malá zařízení. Nejčastější formou ubytování jsou „homestaye“, levné jednoduché chatky, často bez možnosti stravování nebo jen s omezeným stravováním.


15_RA_CL_IND Klimatizované chatky poskytovaly maximální pohodlí. Vzhledem k tomu, že jsme měli na Raja Ampat pouze týden, rozhodli jsme se pro pohodlný resort Sorido Bay na Ostrově Kri, který společně s Eco-Kri Resortem vlastní Holanďan Max Ammer, který zde žije od roku 1990.

Resort nabízí ubytování v pěti dvoulůžkových bungalovech a ve dvou rodinných čtyřlůžkových bungalovech. Všechny bungalovy jsou umístěny ve stínu stromů na pobřeží, jsou klimatizovány, mají vlastní příslušenství a  terasu s výhledem na moře. Skutečně si myslím, že jim není co vytknout.

Resort zajišťuje stravování v rozsahu S,O,V, prakticky neomezené množství vody, na pokoji nebo v loby si můžete uvařit kávu nebo čaj.


16_RA_CL_IND Frederik, náš šnorchlařský průvodce patřil k příjemnému a usměvavému personálu Resortu Sorido Bay Stravování je „rodinné“, hosté sedí společně u stolu s majitelem a managementem resortu. Povídá se o zážitcích z uplynulého dne i z cest minulých a současně se plánují výlety na dny příští.

Místní Dive centrum zajišťuje každý den (kromě soboty) dva půldenní výlety na šnorchlování nebo potápění nebo jeden výlet celodenní. Na motorovém člunu je vždy „kapitán“ a divemaster nebo šnorchlařský průvodce. Podle délky výletu je na lodi lehké občerstvení, případně i oběd.
Rezort samozřejmě zajišťuje dopravu ze Sorongu a zpět.

Živobytí na Raja Ampat.

Charakter místní krajiny vždy definoval možnosti obživy pro místní populaci. Převážně strmé svahy a téměř nulová vrstva půdy nikdy neumožnila rozvoj zemědělství a velice limitovala chov domácích zvířat. Hlavní, ne-li jedinou možností obživy bylo a je moře. Ani to však v době, kdy je nutné pro rybolov používat motorové čluny, nezajišťuje dostatečné příjmy, které by kryly náklady za extrémně drahý benzín (5l benzínu 12,5 USD). Rodiny rybářů se tak dostávají do dluhových pastí, ze kterých není reálného úniku.


18_RA_CL_IND Domky ve vesnici na ostrově Gam. Dalším problémem je nedostatek pitné vody, zdravotní péče a školství. V posledních letech se daří vytvářet nová pracovní místa díky rozvoji turismu. Místní lidé si rovněž přivydělávají pronájmem jednoduchých homestayů.

Pro místní obyvatele bohužel Raja Ampat až takovým rájem na zemi není. Zda se to změní a zda to bude k lepšímu ukáže čas.


19_RA_CL_IND Minizahrádka z dovezené hlíny na ostrově Arborek.

Další fotografie z Raja Ampat můžete najít v příslušných fotogaleriích.

 

 

Vloženo
10. 02. 2018 , kategorie: města a krajiny
Počet zobrazení:
2568
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli