Tanzánie - Uganda 2012

Příroda severozápadní Tanzánie a jižní Ugandy Datum cesty:  5. 2. - 21. 2. 2012

Podle navrženého programu nám cestu zorganizovala pro nás již osvědčená CK African Way.

Cestu jsme absolvovali sami jen s místními řidiči (Charlesem v Tanzánii a Nelsonem v Ugandě) 

Doprava:

Letecky (se společností EMIRATES): 

Wien – Dubai – Nairobi – Kilimanjaro

Kilimanjaro – Entebe

Entebe – Dubai – Wien 

Autem  - Toyota Land Cruiser

ostatní přesuny 

Itinerář A. Tanzánie

Letiště Kilimanjaro  - Arusha – centrální Serengeti – jižní Serengeti (Ndutu) - Ngorongoro -  Arusha  - Kilimanjaro NP - letiště Kilimanjaro   

V Tanzánii jsme navštívili NP Serengeti, chráněnou oblast Ngorongoro a dotkli jsme se NP Kilimanjaro. NP Serengeti lze jen těžko srovnávat s podobnými národními parky. Svojí velikostí a hustotou fauny patří určitě mezi světová nej... Našim hlavním cílem bylo focení mláďat pakoňů popř. jejich rození. I když jsme zvolili ten nejpravděpodobnější termín, explozi rození jsme zastihli na samém počátku a to ještě v Ngorongoro. Nicméně v Serengeti doporučujeme zvolit hlavní část pobytu v centrální oblasti, odkud je snazší dostupnost stád pakoňů, i když se migrace zpozdí nebo naopak přijde dřív. Jižní část Serengeti určitě stojí také za zhlédnutí. Nízká tráva přitahuje jiné kopytníky, jiné predátory a v lesích kolem Olduvajské rokle je možno vidět i jiné ptáky.  Ngorongoro nás určitě nezklamalo, vydařily se zde i krajiny. Pokud však jedete poprvé na safari popřípadě nejste až tak velký labužník africké přírody, doporučujeme nejprve zajet na Ngorongoro a až následně do Serengeti.Procházka v podhůří Kilimanjara do prvního tábora byla spíše symbolická. Zde doporučujeme vyrazit co nejdřív, jen jak to otevírací doba parku dovolí. Pokud jdete na výstup, je to samozřejmě něco jiného.   

B. Uganda

Entebe - Mburo NP - Queen Elizabeth NP - Bwindi NP - Entebe 

V Ugandě nás velice příjemně překvapil relativně malý NP Mburu Lake, který leží zhruba v polovině cesty mezi Entebe a QENP. Myslím, že by stálo za to strávit zde alespoň 2 dny. Queen Elisabeth nás v zásadě nepřekvapil. Už jsme zde byli před 7 roky. Oproti NP Mburu je zde výrazně horší poměr mezi počtem návštěvníků a počtem zvířat. Zastavovali jsme se i v západním sektoru QENP (oblast Ishasha). Určitě bychom si vyčítali, kdybychom to tu neprojeli, ale dnes víme, že bychom o moc nepřišli.Vrcholem Ugandy byl NP  Bwindi Impenetrable Forest. V tropickém klimatu to ale není procházka!!! U jezera Bunyonyi jsme měli plánovanou poslední víceméně relaxační zastávku. Krajina je zde překrásná, ovšem jen za hezkého počasí. 

Ubytování 

Ubytování jsme si na rozdíl od naší první návštěvy dopřáli velice slušné: 

Arusha: Mount Meru Hotel – velice nadstandardní hotel

Centrální Serengeti: Seronera Wildlife Lodge – úžasná lodge citlivě zasazená do krajiny  

Jižní Serengeti: Exclusive Mobile Camp Ndutu – kromě prvního dne, kdy měli přebukováno a šoupli nás do “náhradního stanu” – velice kvalitní kemp

Ngorongoro: Ngorongoro Wildlife Lodge – Krásná lodge s úžasným výhledem do kráteru  

Podhůří Kilimanjára: Kemp”Kambi ya Tembo”  Velice kvalitní kemp, jehož jedinou vadou byla poměrně značná vzdálenost od vstupu do NP.

NP jezero Mburo: Mihingo Lodge – překrásné ubytování s výhledy na napajedla

NP Queen Elisabeth: Mweya Safari Lodge - hodně velká lodge s perfektním servisem

Jezero Bunyonyi: Birdnest - Bunyonyi Resort, hotel na břehu jezera, kterému ani průběžná rekonstrukce neubrala na solidnosti

Bwindi Impenetrable National Forest: Ruhija Gorilla Lodge - velice slušné a prostorné chatky s výhledem na vrcholky hor  

Entebbe: Hotel Boma - velice pěkný hotel se zahradou nedaleko letiště

Stravování 

Stravování bylo všude velice dobré, v menších ubytovacích zařízeních mělo navíc nádech domácí kuchyně.

   

Řidiči:

 

Charles (v Tanzánii) byl ostřílený kozák, který znal severovýchodní Tanzánii jako své boty. Dokázal nám ukázat spoustu zajímavostí. Moc nemluvil a ne vždy se nám zdálo, že je nadšen z našich nápadů.

Nelson (v Ugandě) byl velice pozorný, měl skutečně hluboké znalosti o přírodě, lidech i historii Ugandy a byl ochoten se o tyto znalosti podělit.

 

Cestovní kancelář: 

S CK African Way jsme byli v Africe už potřetí a i tentokrát jsme ocenili profesionalitu a znalost jak africké přírody tak zejména výběr partnerských operátorů, kteří nám zajišťovali dopravu a ubytování v navštívených zemích. 

Co říct na závěr: 

Tanzánie i Uganda jsou společně s Keňou Mekkou všech milovníků africké přírody a je zde stále co objevovat, i když přijedete podruhé, potřetí nebo podesáté.

Vloženo
30. 05. 2012 , kategorie: itineráře našich cest
Počet zobrazení:
2665
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli