Ještě jednou o ledňáčcích.

Asi před šesti lety jsem pod dojmy z naší cesty po Etiopii napsal článek o ledňáčcích, samozřejmě s důrazem na ty, které jsme v Etiopii nafotili. Zážitky z Indonésie, konkrétně ze Sulawesi, mě k ledňáčkům přivedly znovu.  

Co se za těch 6 let změnilo? Určitě se můžeme pochlubit, že na našich webových stránkách přibyly nové fotografie dalších druhů ledňáčků. Věřím, že je na nich znát určitý kvalitativní posun, a to nejen díky použitému delšímu sklu. Dále se poněkud změnila systematika čeledi Alcedinidae, ledňáčkovitých. Tři podčeledi zůstávají, vzniklo však několik nových rodů a některé poddruhy byly "povýšeny" na samostatné druhy. Sečteno podtrženo - původních asi 100 druhů ledňáčkovitých se dnes rozrostlo na 120 druhů.
K typickému rozdělení rodu došlo u nejmenších ledňáčků. Původně byli všichni tito drobečci v rodu Ceyx. V současné době byly africké druhy začleněny do nových rodů Ispidina a Corythornis. Asijské a australské druhy zůstaly u rodového jména Ceyx.

 
00_LED2_CL_IND_ Čekání v rezervaci Tangkoko Nám se podařilo nafotit v rezervaci Tangkoko druh Ceyx fallax - ledňáčka rezavého. Viděli jsme ho jen jednou a musím přiznat, že s námi měl celkem trpělivost. Blíž jak na deset metrů jsme se však k němu nedostali.


01_LED2_CL_IND_ Ceyx fallax - ledňáček rezavý Pro srovnání přikládám dalšího malého ledňáčka druh Ispidina picta (dříve Ceyx pictus)  ledňáčka trpasličího z Ugandy.


02_LED2_CL_IND_ Ispidina picta - Ledňáček trpasličí Rovněž u rodu Alcedo došlo k vyčlenění několika afrických druhů a také zvláštního rodu Corythornis. Z tohoto důvodu ledňáčka modropláštíkového, kterého jsem před 6 lety uváděl s vědeckým názvem Alcedo cristata, dnes najdete jako Corythornus cristatus.


03_LED2_CL_IND_ Corythornus cristatus - Ledňáček modropláštíkový Ledňáčku modrohřbetému, blízkému příbuznému našeho ledňáčka říčního, zůstalo původní rodové jméno Alcedo (Alcedo meninting). Fotka je pořízena kolem poledne prakticky ve středu města Tomohon na kraji vodní nádrže u restaurace.


04_LED2_CL_IND_ Alcedo meninting - Ledňáček modrohřbetý Pokud srovnáme fotku ledňáčka rezavého a fotku ledňáčka modropláštíkového je na první pohled zřejmé, jak diametrálně odlišné světelné podmínky byly v Etiopii a na Sulawesi, zejména v rezervaci Tangkoko. Zatímco etiopský ledňáček hýří barvami a jasem, ledňáčci z Tangkoka jsou poznamenaní nutným zlem - šumem - (citlivost 2500 až 5000 ISO).  
Asi nejhůř dopadla fotografie jinak překrásného ledňáčka ohnivého Halcyon coromanda. Byl zalezlý v hustém mangrovovém porostu. Byl malý zázrak, že jsme díky šikovnosti kapitána malého motorového člunu vůbec našli okénko na focení.   


05_LED2_CL_IND_ Halcyon coromanda - Ladňáček ohnivý Největšího sulaweského ledňáčka : Pelargopsis melanorhyncha (ledňáčka černozobého) jsme vyfotili rovněž v přímořských mangrovech rezervace Tangkoko. Seděl v poměrně otevřeném prostoru nad vodou. Myslím, že jsme se k němu přiblížili na méně než 10 m, proto je fotografie výrazně lepší.


06_LED2_CL_IND_ Pelargopsis melanorhyncha - Ledňáček černozobý Ledňáček černozobý nezapře svoji blízkou příbuznost s ledňáčkem gurialem (Pelargopsis capensis), kterého jsme poměrně často viděli v Malajsii a v Indii.


07_LED2_CL_IND_ Pelargopsis capensis - Ledňáček gurial Ledňáčci rodu Actenoides mají velký zobák mírně prohnutý nahoru. Všech devět druhů tohoto rodu žije na ostrovech jihovýchodní Asie. My jsme na Sulawesi několikrát viděli v rezervaci Tangkoko samečka ledňáčka poustevnického (Actenoides monachus) a v chráněnné oblasti Tabon pak i samičku. U tohoto druhu nebyl problém se vzdáleností objektu, vždy ale byl problém se světlem. Zdálo se mi, že tento ledňáček přímo miluje temná zákoutí pralesa.


08_LED2_CL_IND_ Actenoides monachus - Ledňáček poustevnický Posledním leďnáčkem nafoceným v rezervaci Tangkoko byl další endemit - ledňáček modrouchý (Cittura cyanotis).


09_LED2_CL_IND_ Cittura cyanotis - Ledňáček modrouchý Jediným ledňáčkem, kterého jsme nafotili v jižním Sulawesi byl ledňáček posvátný (Todiramphus sanctus). Bylo to časně ráno v hotelové zahradě v kraji Toraja.


10_LED2_CL_IND_ Todiramphus sanctus - Ledňáček posvátný Indonésie, bohužel značně rozlehlá a členitá, je skutečný ráj pro milovníky ledňáčků.
Ze 120 druhů zde žije 43 druhů. Jen na samotném Sulawesi 17 druhů, z toho 7 je indonéských nebo dokonce sulaweských endemitů.
Na začátku článku jsem uváděl několik poznámek k tomu, co se změnilo od naší cesty do Etiopie. Teď chci jen napsat, co se nezměnilo. Rozhodně to je krása ledňáčků a určitě i náš vysoce nadstandardní vztah k nim.


11_LED2_CL_IND_ Sulawesi Jack Úplně na závěr bych chtěl ještě poděkovat našemu vynikajícímu průvodci Jackovi, který byl našim průvodcem v severním Sulawesi. Říkal si Sulawesi Jack a byl nejen vynikajícím znalcem místní avifauny a obecně rezervace Tangkoko. Navíc rozuměl tomu, co je třeba k pořízení dobré fotografie. Sulawesi Jack byl tím nejlepším průvodcem, jakého jsme si mohli přát.  

Další fotografie ze severního Sulawesi můžete najít v příslušných galeriích.

Zdroj systémových změn: Ilustrated Checklist of the Birds of the World - Volume 1)

Vloženo
07. 02. 2018 , kategorie: fauna a flóra
Počet zobrazení:
2080
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli